[ad_1]
Vorig jaar at de gemiddelde Nederlander 500 gram minder vlees dan het jaar daarvoor. Een kleine daling, maar het brengt de gemiddelde consumptie op 37,5 kg per persoon per jaar. Het laagste cijfer sinds de start van de metingen in 2005, zo blijkt uit het jaarlijkse vleesconsumptieonderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier. De onderzoekers zijn van mening dat de inflatie de oorzaak was van de lagere consumptie, Trouw rapporten.
WUR-onderzoeker Hans Dagevos verwachtte juist dat de hoge inflatie de vleesconsumptie verder zou doen dalen. Vlees werd in 2022 gemiddeld zo’n 17 procent duurder. “Uit eerder onderzoek naar consumentengedrag blijkt dat wanneer vlees zo’n 20 procent duurder wordt, de vraag echt begint af te nemen.” Een halve kilo minder per persoon per jaar – een daling van slechts 1 procent – is nogal weinig, zegt hij.
Vorig jaar aten de Nederlanders vooral minder kip en rundvlees. De varkensvleesconsumptie bleef ongeveer gelijk. Dat ondersteunt de conclusie dat de daling te wijten is aan inflatie, aldus Dagevos. “Kip en rundvlees stegen relatief veel in prijs, en varkensvlees relatief weinig.” Hij voegde eraan toe dat ook andere factoren een rol speelden. “Steeds meer Nederlanders noemen zichzelf flexitariër en eten bijvoorbeeld een dag minder in de week vlees. Dat speelt ook een rol.”
Om het kabinetsdoel te bereiken dat Nederlanders in 2030 de helft van hun eiwitten uit plantaardige bronnen halen, zouden Nederlanders de komende jaren 2 kilo minder vlees per jaar moeten eten. Dat is beter voor het klimaat en het milieu, en ook voor de gezondheid van mensen, benadrukte hij. Nederlanders eten momenteel meer vlees dan door het Voedingscentrum als gezond wordt beschouwd.
Volgens Dagevos is het bereiken van dat doel mogelijk als supermarkten stoppen met het aanbieden van vleesspecialiteiten en als de overheid meer moeite doet om haar voedingsambities te verwezenlijken, bijvoorbeeld door middel van een vleesbelasting.
De WUR-onderzoeker zei dat de vleesconsumptie al drie jaar op rij is afgenomen, maar voegde eraan toe dat de afgelopen drie jaar ‘gek’ waren en niet noodzakelijkerwijs representatief voor een maatschappelijke trend. “De eerste twee coronajaren waarin mensen minder de deur uit gingen en dus minder vlees aten. En nu een jaar met hoge inflatie, waardoor mensen soms een stukje vlees lieten liggen of een kleiner pakketje kochten.”
[ad_2]