Politie gaat uit van brandstichting in leegstaande boerderij van bekende miljonair uit Emmen

[ad_1]

De brand die in september een leegstaande boerderij aan het Noordeind in Emmen grotendeels verwoestte, is aangestoken. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van het politieonderzoek.

Het pand, dat eigendom is van de bekende miljonair Vasco Rouw, vloog donderdagavond 14 september in brand. De brand ontstond aan de zijkant van het woongedeelte, dat grenst aan de es. De vlammen rezen meters hoog uit het rieten dak en de brandweer bestreed de brand met meerdere voertuigen en een hoogwerker. Omdat er weinig tot geen wind stond, was tot grote opluchting van velen het naastgelegen Nabershof niet in gevaar. Dit is de museumboerderij van de Drentse vereniging Volk van Grada, daterend uit 1681, en de oudste boerderij van Emmen.

Op basis van de feiten waarover de politie nu beschikt, is het ‘aannemelijk’ dat er sprake is van brandstichting, zegt een woordvoerder desgevraagd. “We hebben een buurtonderzoek gedaan, er is onderzoek gedaan met een speurhond en we hebben videobeelden uit de buurt bekeken. Het onderzoek loopt nog.” Er zijn tot nu toe geen mensen gearresteerd. Het pand aan de straatzijde van het Noordeind staat sinds de brand achter hekwerk.

Selfmade miljonair

De voormalige boerderij is sinds eind maart 2021 eigendom van de 35-jarige Emmer-ondernemer en investeerder Vasco Rouw. Hij koestert het imago van een selfmade miljonair, die op zijn vijftiende stopte met school om zich te concentreren op zijn online gamingbedrijf . Vervolgens haalde hij het nieuws met de handel in cryptomunten en de aankoop van tientallen eigendommen, onder meer in Dubai. Rouw betaalde 1,2 miljoen euro voor de boerderij op het Noordeind, blijkt uit gegevens van het Kadaster.

Na de aankoop van het pand gaf Rouw aan het te willen laten verbouwen en er vervolgens zelf in te gaan wonen. Hij is zich ervan bewust dat de politie uitgaat van brandstichting. “Ze vertelden mij dat de kans 99 procent is”, aldus Rouw.

Hij zegt dat hij geen idee heeft wie de brand heeft aangestoken. “Wat ik wel via via weet, is dat er wel eens mensen naar de locatie kwamen. Denk ik dat de brandstichter of brandstichters het persoonlijk op mij hebben gemunt? Nee, daar ga ik zeker niet van uit.”

Materiaal

De inwoner van Emmen noemt de brand en de vermoedelijke oorzaak vervelend. “Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Maar er zijn ergere dingen. Het is slechts materieel; Gezondheid is veel belangrijker.” Gezien de schade gaat Rouw ervan uit dat nu voor sloop en nieuwbouw zal worden gekozen. “Eén deel is vernield en het overige deel heeft ongetwijfeld een brandlucht. Ja, ik wil er zelf nog steeds wonen.”

Dat de renovatie sinds de aankoop van het pand nog niet was gestart, heeft volgens Rouw te maken met ‘drukke werkzaamheden’ en ‘andere prioriteiten’. De inwoner van Emmen zegt verzekerd te zijn voor brandschade. In 2020 ging naast de boerderij op het Noordeind een leegstaand huis met rieten dak in vlammen op. Op die plek – vlakbij de T-splitsing Walstraat/Noordeind – is later een villa gebouwd. Bij die brand zijn geen aanwijzingen voor brandstichting aangetroffen, aldus de politie later.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *