Anwar El Ghazi reageert op ontslag door Mainz: ‘Niets vergeleken met de hel in Gaza’ | Israël en Hamas in oorlog

[ad_1]

De Duitse voetbalclub FSV Mainz 05 heeft Anwar El Ghazi ontslagen. De 28-jarige aanvaller uit Barendrecht tekende in september een contract bij de huidige ondergrens in de Bundesliga, maar na zijn berichten op Instagram ligt de samenwerking inmiddels al stil.

El Ghazi reageerde vrijdagavond op zijn ontslag door Mainz. “Steek altijd voor wat juist is, zelfs als dat betekent dat je er alleen voor moet staan. Het verlies van mijn inkomen is niets vergeleken met de hel die wordt losgelaten op de onschuldige en kwetsbare mensen in Gaza. Stop het moorden!”, schreef de voormalig Ajax- en PSV-aanvaller op Instagram.

Een beslissing over de toekomst van El Ghazi bij Mainz leek vrijdagmiddag nog even op zich te laten wachten. Volgens Christian Heidel, bestuurslid technische zaken, was het een ingewikkelde zaak. “Een geval dat we nog nooit eerder hebben meegemaakt.”

Vlak voor 18.00 uur maakte Mainz echter bekend dat El Ghazi was ontslagen door de onderste regel in de Bundesliga. “De club neemt deze maatregel naar aanleiding van de uitspraken en berichten van de speler op sociale media”, luidt het korte bericht van de club. El Ghazi speelde slechts 51 minuten, verdeeld over drie invallers, voor Mainz. De oud-jeugdspeler van Feyenoord en Sparta speelde eerder voor Ajax, Lille, Aston Villa, Everton en PSV.

Mainz werd in 1905 mede opgericht door Eugen Salomon, een Duitser van joodse afkomst. Hij was ook de eerste voorzitter van de club. Op 14 november 1942 werd hij vermoord in concentratiekamp Auschwitz, nadat hij in 1933 naar Frankrijk was gevlucht. De toegangsweg naar het huidige stadion is vernoemd naar Salomon.

Lees ook
Column Sjoerd Mossou | Het straffen van voetballers die hun steun betuigen aan Palestina is een zorgwekkende, deprimerende trend
• Voetballers aangepakt mening over het conflict tussen Palestina en Israël: ‘Hypocriet dat ze dit niet mogen uiten’
• Anwar El Ghazi distantieert zich van de verklaring van Mainz over pro-Palestijnse boodschap en ziekmeldingen, club vol onbegrip

El Ghazi nam woensdag op Instagram afstand van de verklaring die Mainz had verspreid. De Bundesliga-club verwelkomde de aanvaller na meerdere gesprekken over zijn pro-Palestijnse post opnieuw, maar het verhaal kreeg een nieuwe wending.

Dat meldde Mainz afgelopen maandag dat ‘El Ghazi in meerdere gesprekken met het bestuur van de club afstand had genomen van zijn bericht op Instagram’ en dat hij ‘spijt had van het bericht en de negatieve impact ervan op de hele club’. De club pakte de vleugelspeler op goede wijze op. Zelf reageerde hij enkele dagen eerder op de ophef door te stellen dat hij verkeerd was geïnterpreteerd.

El Ghazi herkende zichzelf niet in de verklaring van Mainz

Hij leek zichzelf niet te herkennen in de latere verklaring van Mainz: zei hij woensdag. “Voor alle duidelijkheid: mijn verklaring van afgelopen maandag was mijn enige en laatste verklaring aan Mainz en de buitenwereld over mijn posts op sociale media van de afgelopen weken. Alle andere verklaringen, opmerkingen en excuses die aan mij worden toegeschreven, zijn feitelijk onjuist en niet door mij gedaan of geautoriseerd.”

“Mijn positie blijft hetzelfde”, vervolgde de aanvaller. ‘Ik ben tegen oorlog en geweld, tegen het doden van onschuldige burgers, tegen discriminatie, tegen islamofobie, tegen antisemitisme, tegen genocide, tegen apartheid, tegen bezetting en tegen onderdrukking. Ik heb geen spijt van mijn standpunt en distantieer mij niet van wat ik heb gezegd. Ik kom op voor de mensheid en de onderdrukten tot mijn laatste ademtocht. Ik hoef mezelf daarvoor tegenover niemand te verantwoorden.’


Ik en de rest van de wereld kunnen hierover niet zwijgen. We moeten de mensen oproepen een einde te maken aan de moordpartijen in Gaza

Anwar El-Ghazi

El Ghazi legde op Instagram zijn visie op het conflict in Gaza uit. “Het kan nooit gerechtvaardigd worden dat in de afgelopen drie weken ruim 3.500 kinderen in Gaza zijn vermoord. Hoe kunnen wij als mensen zwijgen als er volgens ‘Save the Childen’ elke tien minuten een kind wordt vermoord? Dat zijn negen kinderen in de tijd dat ik een wedstrijd speel. En dat aantal blijft elke dag toenemen. Ik en de rest van de wereld kunnen hierover niet zwijgen. We moeten de mensen oproepen een einde te maken aan het moorden in Gaza.”

Vrijdagmiddag werd Mainz opnieuw gevraagd naar de situatie rond El Ghazi. “Het is een speciaal geval en we zullen een verklaring afleggen zodra er een beslissing is genomen”, zei Heidel destijds tegen verslaggevers. “Dit is een zaak die de hele wereld interesseert en die niets te maken heeft met voetbal en sport. Dit is een politieke kwestie, maar ook een juridische en arbeidsrechtelijke kwestie.”


Schema, resultaten en klassement Bundesliga
In In ons matchcenter kun je het complete programma bekijken van de komende speelronde in de Duitse competitie. Hieronder kun je al onze voetbalvideo’s bekijken.

Bundesliga-programma


Stand van de Bundesliga


[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *