[ad_1]
De verliezen bij Big Bazar liepen al enkele jaren flink op. De schuldenlast bedraagt bijna 29 miljoen euro. En waar staat de Mercedes geregistreerd op naam van de koopjesketen?
Dat vragen curatoren Hanneke De Coninck en Wybe Mollema (Trip Advocaten Leeuwarden) zich af. In een eerste faillissementsverslag van zestien pagina’s delen zij hun bevindingen over het bedrijf van voormalig Dokkumer Jerke Kooistra, dat op 26 september failliet ging.
Het verhaal is bekend: ondernemer Kooistra nam ruim twee jaar geleden Big Bazar (circa 1.300 medewerkers) over van Mirage Retail Group, maar de koopjesketen was al verlieslatend en zou nooit een succes worden. De verliezen over de jaren 2020-2022 waren mede door de coronapandemie zwaar: in totaal 46 miljoen euro.
Er waren allerlei plannen om het tij te keren, zo valt te lezen in het jaarverslag 2022: van het toevoegen van Arabische en Oost-Europese producten tot Turkse koffiezetapparaten en een tajine (Noord-Afrikaanse stoofpot) en van een bakkerij tot een drogisterij.
Het was echter al te laat: vaak werden de huurprijzen niet meer betaald en moesten vijftien winkels ontruimd worden. Vrijwel alle winkels – het waren er nog zo’n honderd – hadden aanzienlijke huurachterstanden, schreven curatoren. Het was al bekend dat veel facturen niet betaald werden en dat leveranciers hun artikelen terug wilden of de samenwerking opzegden.
De Belastingdienst heeft er beslag op gelegd
De afgelopen weken hebben zich veel schuldeisers gemeld die nog geld schuldig zijn van Big Bazar. De Belastingdienst heeft voorrang bij faillissement en heeft een vordering ingediend ter hoogte van 9,2 miljoen euro. Twee derde hiervan betreft onbetaalde loonbelastingen en de rest betreft omzetbelasting.
Nog voordat het faillissement werd uitgesproken, had de Belastingdienst al beslag gelegd op het hoofdkantoor van Big Bazar in Diemen en de winkellocaties in Leeuwarden, Delfzijl, Assen, Hoogezand en Stadskanaal.
346 concurrente schuldeisers
Daarnaast zijn er nog andere schuldeisers, waaronder werknemers, die 842.000 euro vorderen. De grootste groep zijn de zogenaamde concurrente schuldeisers. Deze 346 schuldeisers hebben in totaal voor 18,8 miljoen euro aan vorderingen ingediend. Hierbij zijn veel verhuurders en leveranciers betrokken. Deze ‘gewone’ crediteuren worden pas betaald nadat de schulden aan de ficus en het UWV – dat de loonbetalingen garandeert – zijn betaald. De uitkering aan concurrente schuldeisers is doorgaans gering.
Big Bazar bezat geen eigendommen die de curatoren konden verkopen. Om geld in te zamelen voor de schuldeisers houden de curatoren de winkels zoveel mogelijk open. Dit betekent dat de aanzienlijke voorraad nog verkocht kan worden. Klanten krijgen korting op de producten, ook omdat het alternatief – de voorraden op een veiling verkopen – waarschijnlijk minder zal opleveren.
Bedrijven blijven open gedurende de periode dat het personeel nog in dienst is bij Big Bazar. De curatoren geven niet aan hoe lang de winkels open zullen zijn. Een doorstart zal er niet komen omdat de biedingen ‘niet interessant genoeg’ waren, aldus de curatoren.
Waar is de Mercedes?
Opvallend detail uit het rapport: de curatoren zijn nog steeds op zoek naar een Mercedes-Benz E220D die op naam staat van Big Bazar. “Het is momenteel onduidelijk waar dit voertuig zich bevindt”, schrijven De Coninck en Mollema.
[ad_2]