‘Al bieden ze ons ‘n miljard…’ Bewoners langs Tolbertervaart Leek willen onder geen beding wijken voor woningbouw

[ad_1]

In geen geval zullen bewoners van de westzijde van de Tolbertervaart meewerken aan plannen van de gemeente om dit gebied van vijf vierkante kilometer in Leek/Tolbert te ontwikkelen voor woningbouw.

“Ook als de gemeente 1 miljard biedt. Wij geven onze plek niet af”, zegt bewoner Cobien Schaaf vol overtuiging.

Ze woont samen met haar partner Albert Houwer in haar voormalige ouderlijk huis aan het Holmerpad. Schaaf en Houwer gebruiken het voorhuis van dit monumentale pand uit 1760 als bed en breakfast Marthahoeve. In 2004 is het gebouw grondig gerenoveerd.

Onlangs ontvingen bewoners van dit gebied een brief in hun brievenbus. Daarin stelt de gemeente dat zij met onmiddellijke ingang een voorkeursrecht heeft opgelegd aan dit landelijk gebied. Dit betekent dat bewoners bij verkoop als eerste hun kavels aan de gemeente moeten aanbieden.

‘In de gevangenis gezet’

Deze actie heeft de bewoners zwaar getroffen. “Het is alsof je gevangen zit”, zegt bewoner Houwer. “Dit is nog geen onteigening. Maar het is wel een eerste stap in die richting.” Naast 400 tot 700 woningen wil de gemeente hier wellicht een scholencampus voor RSG De Borgen en sportvoorzieningen realiseren.

Zijn partner Cobien Schaaf legt uit dat de gemeente vaak heeft ingezet op woningbouw in dit gebied langs de Tolbertervaart. “Zeventien jaar geleden hebben we met zijn allen deze desastreuze plannen kunnen tegenhouden. We halen nu de protestborden er weer uit”, kondigt ze aan. Volgens Schaaf staat er veel op het spel: “Het is een uniek stukje cultuurlandschap dat de gemeente hier wil opofferen voor woningbouw en financieel gewin.”

Spoor Hondsrug

Ze schetst het bijzondere karakter van dit gebied: “We zitten hier op een uitloper van de Hondsrug. Hier vind je sedimenten, afzettingen, uit de voorlaatste ijstijd, met hoogteverschillen in het landschap, keileem en oergrond in de bodem met veel geel zand.” Het gebied is rijk aan fauna. ‘Van uilen op diverse erven, vossen, zandhagedissen, veldmuizen, padden, roodbuiksalamanders tot grondhommels, dwergvleermuizen, bosmuizen, eekhoorns en ijsvogels.’

Partner Albert Houwer was jarenlang politiek actief in het voormalige Leek als lijsttrekker voor GroenLinks. ‘Het verzet tegen de aanval op ons landschap was voor mij destijds de belangrijkste motivatie om de politiek in te gaan. Er zat dus wel een stukje eigenbelang in.’’ Houwer heeft gekeken naar het regeerakkoord van zittende dagelijks bestuur partijen VZ Westerkwartier , ChristenUnie, PvdA en Sterk Westerkwartier. “Daarin spreken de partijen zich uit voor woningbouw met respect voor de natuur en behoud van het (coulisse)landschap. Daar houden we ze aan”, zegt hij.

‘Terug gedraaid’

Tijdens een zeer goed bezochte informatieavond over de omstreden plannen in het oude gemeentehuis in Leek kwam bewoner Schaaf in botsing met verantwoordelijk wethouder Hans Haze (VZ).

“Doodleuk vertelde mij dat we hier weg moeten om plaats te maken voor jonge gezinnen uit de stad Groningen. Ik vond dat zo schandelijk dat ik hem de rug toekeerde. Wat moet ik met een wethouder die zegt er te zijn voor alle bewoners van het Westerkwartier, maar geen oog voor mij heeft?”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *