Opnieuw tegenwind voor waterstofwijk in Hoogeveen. Project vertraagd omdat ACM nog geen toestemming heeft gegeven

[ad_1]

De aansluiting van de eerste woningen op waterstof in de wijk Erflanden in Hoogeveen loopt vertraging op. De gemeente heeft nog geen goedkeuring gekregen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De gemeente Hoogeveen meldde eerder dat de eerste van twaalf woningen in Erflanden na de zomer aangesloten zou worden. Dat kan niet omdat de ACM nog geen toestemming heeft gegeven.

Deze onafhankelijke toezichthouder zorgt voor de veiligheid en bescherming van consumenten bij het ombouwen van woningen van aardgas naar waterstof. “Dit proces kost meer tijd dan verwacht”, schrijft de gemeente in een brief aan inwoners van Erflanden.

Te laat

De gemeente verwacht dat de ACM in november groen licht geeft voor de start. “Maar dat is te laat om nog voor de winter aan te kunnen sluiten”, aldus de gemeente. De toezichthouder verbiedt ombouw tijdens de winterperiode, waardoor deze op zijn vroegst na 1 april 2024 kan starten.

De bewoners die (vrijwillig) willen meedoen aan de proef wonen in de Noorddreef en de Breem. Hun huizen zijn inmiddels geïnspecteerd. Later moeten ze een overeenkomst tekenen met de gemeente. In Blankvoorn bleek er onvoldoende belangstelling onder bewoners om de ombouw naar waterstof te starten.

Project kleiner

Het is niet de eerste keer dat de waterstofwijk tegenwind krijgt. Een jaar geleden werd duidelijk dat de energiecrisis en een dure energiebelasting de omvang van het project aanzienlijk verminderden. Het plan om 427 woningen op waterstof te zetten moest worden aangepast naar ongeveer 100.

De laatste vertraging heeft ook gevolgen voor het aangekondigde nieuwe bewonersonderzoek over het draagvlak voor waterstof als verwarming van woningen en het besluit over het wijkuitvoeringsplan door de gemeenteraad. “Een exacte planning kunnen we nog niet geven”, aldus de gemeente.

Door de eerste bestaande woningen in de wijk Hoogeveen om te bouwen van aardgas naar waterstof wil de gemeente bewoners een beter beeld geven van de toepassing van deze energiedrager en twijfelaars overtuigen.

Nijstad-Oost

Ondertussen ligt ook de nieuwbouwwoningbouw in Nijstad-Oost, ten westen van Erflanden, stil. Het is de bedoeling dat deze woningen standaard waterstof krijgen. “De verkoop kan starten zodra er toestemming is van de ACM”, schrijft de gemeente.

De gemeente heeft voor het project een subsidie ​​van 4,4 miljoen euro ontvangen van de overheid. Dit is vooral bedoeld ter vervanging van CV-ketels, kookplaten en gasleidingen.

‘Van denken naar doen’

In mei van dit jaar werd symbolisch de eerste distributieleiding voor waterstof bij Erflanden aangelegd. Wethouder Jeroen Westendorp sprak vervolgens van ‘een feestelijke dag’. “Omdat we van denken naar doen gaan.”

Het waterstofsysteem voor Nijstad-Oost is inmiddels geïnstalleerd en maakt tijdelijk onderdeel uit van het aardgasnetwerk. “Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de geurstof die ook aan aardgas (THT) wordt toegevoegd, zich aan de binnenkant van de buis kan hechten, zodat de buis verzadigd is met THT voordat er waterstof in komt”, legt een woordvoerder uit. .

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *