[ad_1]
De Nobelprijs van natuurkundige Frits Zernike is verkocht aan een verzamelaar. Zijn kleinzoon zegt dat de massief gouden plaquette enkele jaren geleden ter veiling werd aangeboden.
Zernike (1888 – 1966) was hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en ontving in 1953 de Nobelprijs voor zijn uitvinding van de fasecontrastmicroscoop. Hierdoor werd het mogelijk om levende cellen vele malen nauwkeuriger te bestuderen. Hij was de eerste Nobelprijswinnaar van de universiteit. Ben Feringa won in 2016 de Nobelprijs voor scheikunde.
Waarom werd de Nobelprijs verkocht?
“Mijn moeder (schoondochter van Frits Zernike, red.) was aan het einde van haar leven erg ziek”, vertelt kleinzoon Frits Zernike, die in de Verenigde Staten woont. ‘Ze was bang dat ze niet genoeg geld zou hebben om de medische kosten te betalen. Dat zal ergens in 2019 of 2020 zijn geweest.’’ Hij ziet wel een voordeel. ‘Het voorkwam ruzies tussen mij en mijn broers en zussen over wie het zou erven. ”
De universiteit beschikt sinds 1990 over een vergulde replica. Deze werd eind jaren tachtig in opdracht van de Nobelprijsstichting gebouwd nadat de familie op wonderbaarlijke wijze de Nobelprijs had verloren. De dochter van de Nobelprijswinnaar, die destijds in Engeland woonde, was naar Groningen afgereisd om de originele medaille en het archief van Frits Zernike over te dragen aan het Universiteitsmuseum. Zo wilden zij de honderdste geboortedag van Frits Zernike extra glans geven.
Hoe de familie Zernike de gouden medaille verloor en terugkreeg
Ze had de medaille goed verpakt. Iets te lekker, want bij aankomst kon ze het niet meer in haar tas vinden. Gestolen, was de conclusie en er werd aangifte gedaan. De replica werd vervolgens gemaakt en in het Universiteitsmuseum geplaatst.
De verdwijning van het origineel werd pas bekendgemaakt toen in 2016 werd aangekondigd dat het weer was opgedoken. Barbara Zernike, de moeder van kleinzoon Frits Zernike, vertelde destijds aan de NOS hoe dit gebeurde. ‘Een tijdje later – maanden of misschien wel jaren – maakte mijn schoonzus (dochter van Nobelprijswinnaar Frits Zernike, red.) zich klaar voor een avondje uit. Ze pakte haar handtas en daarin vond ze de medaille, zorgvuldig weggestopt. Het lijkt erop dat ze bang was voor hooligans aan boord van de Kanaalveerboot. Daarom heeft ze de medaille goed verborgen. Bij een later bezoek nam mijn man (Frits Zernike jr., red.) de medaille mee naar de VS. Hij bewaarde hem in zijn bureaula, maar na zijn overlijden heb ik de medaille in een kluisje bij onze bank gestopt.”
Wat levert zo’n Nobelprijs op?
Voor hoeveel de Nobelprijs is verkocht, is niet bekendgemaakt. De Amerikaanse wetenschapper James Watson won in 1962 de Nobelprijs voor de geneeskunde en liet deze in 2014 veilen door veilinghuis Christie’s in New York. Dit leverde 3,8 miljoen euro op. Maar het kan ook anders. Ook de Nobelprijs voor de Literatuur, in 1911 gewonnen door de Belg Maurice Maeterlinck, was dit jaar te zien. Maar er meldden zich geen kopers.
[ad_2]