Veganistisch katten- en hondenvoer kan opsteker zijn voor klimaat én dierUit nieuw onderzoek blijkt dat 9 procent van alle landdieren die wereldwijd voor hun vlees worden gedood, bestemd zijn voor katten- en hondenvoer. De ecologische impact van wat wij onze viervoeters serveren is dan ook aanzienlijk.

Het onderzoek van de Universiteit van Winchester in het Verenigd Koninkrijk, uitgevoerd door hoogleraar dierenwelzijn en ethiek Andrew Knight, berekende dat als alle honden ter wereld een veganistisch dieet zouden volgen, dit een hoeveelheid land zou besparen dat voor de veehouderij zou worden gebruikt. groter zijn dan Mexico. Als alle katten ook plantaardig voedsel zouden krijgen, zou dit een gebied betekenen dat groter is dan Duitsland.

Verder waterverbruik en CO22-in dat geval worden de emissies van de bio-industrie drastisch verminderd; alleen al de productie van kattenvoer stoot meer CO uit2 uit Nieuw-Zeeland.

Niet dieronvriendelijk

Veel voedingsstoffen die in vlees voorkomen, zoals vitamine B12, zijn van cruciaal belang voor honden en vooral katten. Nu er steeds meer manieren zijn om deze stoffen in plantaardige vorm toe te dienen, is een correct samengesteld veganistisch dieet niet per se slechter dan een dieet op basis van vlees, zoals Knight in eerdere onderzoeken bij zowel honden als katten heeft aangetoond. Er zijn zelfs signalen dat een leven zonder vlees gezondheidsvoordelen heeft. Zo hoefden katten en honden met een veganistisch dieet minder vaak naar de dierenarts.

De Dierenbescherming is positief over de bevindingen, maar benadrukt dat eigenaren voorzichtig moeten zijn. “Als er een manier bestaat om huisdieren van de nodige voedingsstoffen te voorzien zonder dat er vlees nodig is, staan ​​wij daar uiteraard voor open”, aldus de organisatie in een reactie. “Wel adviseren wij huisdiereigenaren die een veganistisch dieet voor hun hond of kat overwegen om altijd een dierenarts en indien nodig een dierenvoedingsdeskundige te raadplegen. Het welzijn van het dier moet centraal staan.”

De organisatie benadrukt dat het niet eenvoudig is om ‘een hond of kat van het vlees te halen’. “Het Nederlandse huisdiervoeraanbod is van goede kwaliteit, maar erg vleesgericht.” Jongeren zouden hier verandering in kunnen brengen, omdat ze vaker voor plantaardig kiezen, zegt de Dierenbescherming. “Ook kweekvlees zou een oplossing kunnen bieden, al is het uiteraard niet vegan.”

Lees ook:

Iedereen zou minder vlees moeten eten, maar veganist worden is niet nodig

De manier waarop mensen eten is wereldwijd de grootste oorzaak van natuurverlies. Maar je hoeft geen veganist te worden om de aarde te redden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *