Nederlandse cameraman blijkt spil in pedo-netwerk, maakte over hele wereld schokkende video’s | Buitenland

[ad_1]

Voor 10 jaarEen man uit Nederland is al langere tijd betrokken bij een pedofielenbende waarvan de leden de wereld rondreisden om kwetsbare kinderen seksueel te misbruiken. De man maakte als cameraman zeker tien jaar lang beelden van de mishandeling en verspreidde deze onder andere leden van het netwerk, zo maakt de Britse National Crime Agency (NCA) bekend.

Twee oudere mannen uit Engeland – die al in hechtenis zaten voor andere ernstige misdrijven – werden deze week gevangengezet vanwege hun betrokkenheid bij het reizende netwerk. Dit zijn Christopher Behn en John Thorogood uit Londen. Ze reisden jarenlang naar verschillende landen in Azië en Afrika om het vertrouwen te winnen van kwetsbare jonge jongens met als uiteindelijk doel die kinderen seksueel te misbruiken.

De Britse inlichtingendiensten ontdekten, mede dankzij de Nederlandse politie, het netwerk en gingen op onderzoek uit. Ze kwamen erachter dat Behn tussen 2008 en 2018 maar liefst 23 keer mishandeling heeft gepleegd. Uit zijn reisgegevens blijkt dat de man Vietnam sinds 2006 zo’n achttien keer heeft bezocht. Ook ging hij met de Nederlander mee naar Thailand, Laos, Cambodja, India en Myanmar , onder andere. Daar presenteerden de pedofielen zich als een soort vader voor de kinderen, die vaak in armoede leefden.

Schokkende details

Het bedrijf wist het vertrouwen van de kinderen te winnen en maakte daar vervolgens misbruik van. Tijdens het onderzoek beschikte de politie over een dagboek waarin Behn en de Nederlandse cameraman zeer aangrijpende en schokkende details van het misbruik beschreven. De details kwamen overeen met wat op de afbeeldingen te zien was. De NCA onderschepte later ook via versleutelde e-mails geheime gesprekken die de Brit met andere daders voerde. Daarin bespraken de pedofielen de kinderen die ze hadden ontmoet en misbruikt, de betalingen aan de slachtoffers en hun families en mogelijke scenario’s waarin ze door de politie zouden kunnen worden ontmaskerd.

Over de identiteit van de Nederlandse man heeft de Algemene Rekenkamer niets bekendgemaakt. Het is duidelijk dat hij al veroordeeld is en achter slot en grendel zit. Het is niet duidelijk of hij in Nederland of Engeland in hechtenis zit. De 68-jarige Behn is vrijdag door een Britse rechter veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf wegens het seksueel misbruiken van jonge jongens in Vietnam gedurende een periode van tien jaar. Hij werd eerder in 2020 door de NCA gearresteerd en zat al een gevangenisstraf van negen jaar uit nadat hij schuldig was bevonden aan het misbruiken van elf kinderen tijdens een reis naar Myanmar in 2016.

200.000 foto’s en video’s

Naast Behn zit ook nog een Brit jarenlang de cel in: John Thorogood, een zedendelinquent die eerder is veroordeeld voor het bezit van kinderporno. Rechercheurs identificeerden hem op basis van beelden van de Nederlandse cameraman. Daaruit blijkt dat de inmiddels 75-jarige Thorodood jonge jongens seksueel heeft misbruikt in Marokko. Dat zou in 2012 zijn gebeurd. Forensische onderzoekers doorzochten zijn telefoon en computer en vonden ruim 200.000 foto’s en video’s waarop jonge kinderen te zien zijn. Sommige foto’s zijn gemaakt door Thorogood en tonen baby’s van ongeveer een jaar oud.

Deze zomer werd Thorogood al schuldig bevonden aan zeven misdaden. De Brit hoort volgende week zijn straf. Waarschijnlijk zal hij, net als zijn Britse medeplichtige, jarenlang in de gevangenis belanden. De NCA heeft ook nog eens vier vermeende pedofielen geïdentificeerd die in Groot-Brittannië gevestigd zijn en vermoedelijk banden met het netwerk hebben. Het is niet duidelijk of zij zijn gearresteerd.

Trots op de Nederlandse politie

In andere landen in Europa lopen nog onderzoeken. “De omvang, samenwerking en inzet van dit internationale netwerk voor seksueel kindermisbruik is ongekend”, zegt Phil Eccles van de NCA. “Het is duidelijk dat er veel planning is gestoken in elke reis die de groep de afgelopen tien jaar heeft gemaakt, en die allemaal draaiden om het misbruik van kwetsbare kinderen.”

De Algemene Rekenkamer prees in een verklaring de inzet van de Nederlandse politie. “Het beschermen van kinderen is een prioriteit voor de NCA en internationale grenzen vormen voor ons geen barrière.”

Nieuwe klap

Met de arrestaties deelt de politie een nieuwe grote klap uit in de strijd tegen internationale pedofielennetwerken. In 2019 hebben onderzoekers in Spanje en de Verenigde Staten een groot platform platgelegd waar pedofielen seksuele beelden van kinderen met elkaar konden delen. Er werden minstens 31 mensen gearresteerd. De politie heeft 145 slachtoffers geïdentificeerd, van wie de meesten tussen de 8 en 14 jaar oud zijn.

De groep bestond uit twee soorten leden. De ‘jagers’ struinden als roofdieren de sociale media af op zoek naar jonge meisjes. Ze richtten zich vooral op apps waarmee de meiden livestreams van zichzelf konden maken. Ze hadden een strategie waarmee ze de meisjes verleidden zich uit te kleden voor een webcam. Op dat moment kwamen de ‘loopers’ in actie. Zij zorgden ervoor dat de beelden bewaard bleven. Die video’s werden ook gebruikt om het vertrouwen van andere meisjes te winnen. Hierdoor konden de bendeleden zich als kinderen voordoen. Bij één slachtoffer slaagden ze er zelfs in om via phishing wachtwoorden te achterhalen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *