Aanhoudende smog dwingt New Delhi tot tijdelijke sluiting basisscholen

[ad_1]

Na vijf dagen van zeer ernstige luchtvervuiling in New Delhi en zonder tekenen van verbetering, vindt de regering van de Indiase hoofdstad dat het tijd is om actie te ondernemen. De deuren van basisscholen in de stad blijven tot 10 november gesloten. Dat schrijven internationale persbureaus zondag. Ook mogen vrachtwagens de stad niet meer in, moet de helft van de ambtenaren thuiswerken en liggen de bouwwerkzaamheden stil.

Vrijdag bereikte de luchtkwaliteitsindex (AQI: Air Quality Index) de maximale score van vijfhonderd, terwijl waarden tot vijftig als gezond worden beschouwd. Zondag werd een waarde van 471 gemeten. Een niveau tussen de vier- en vijfhonderd wordt vooral voor zieke mensen als gevaarlijk beschouwd, al kan het ook gevolgen hebben voor gezonde mensen.

De inwoners van New Delhi zijn geen onbekende in een dikke deken van smog, brandende ogen en een zere keel, vooral tussen november en januari: de Indiase hoofdstad met 33 miljoen inwoners staat steevast bovenaan de lijst van meest vervuilde steden ter wereld. Maar de afgelopen dagen heeft een combinatie van wind, dalende temperaturen en boeren in buurlanden die hun oogstresten verbranden, geresulteerd in een extreem slechte luchtkwaliteit.

Vaak wordt de piek pas bereikt na Diwali, het hindoeïstische lichtfeest waarbij veel vuurwerk wordt afgestoken, maar dat feest vindt pas volgende zondag plaats.

Lees ook
Smog boven New Delhi bereikt ‘ondraaglijk’ niveau

<strong>Fietser</strong> in Delhi trotseert de smog.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”https://images.nrc.nl/iprN_DqlXqQhm4wOf7756qLKlug=/160×96/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/ images/gn4/gestript/data51523065-3362a8.jpg”/></p>
</div>
<p>[ad_2]</p>

		
		
			</div><!-- .entry-content .clear -->
</div>

	
</article><!-- #post-## -->


	        <nav class= Post navigation

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *