Nieuwe leennormen hypotheek: koppel kan volgend jaar duizenden euro’s minder lenen | Wonen

[ad_1]

Hoe beter uw energielabel, hoe meer hypotheek u volgend jaar kunt krijgen. Het maximale leenbedrag is gekoppeld aan de energiezuinigheid van uw woning. Dat blijkt uit de nieuwe leennormen die het Nibud vorige week aan de Tweede Kamer presenteerde.

Het rapport met de nieuwe leennormen is leidend voor hypotheekaanvragen. Veel kopers zullen volgend jaar minder kunnen lenen dan nu het geval is. Er zijn vier zaken die van invloed zijn op de maximale hoogte van uw hypotheek in 2024.

1. Energielabel

Vanaf 2024 wordt de hypotheek gekoppeld aan het energielabel van de woning. Huizen met een energielabel E, F of G zijn de standaard. Kopers van een huis met een beter label kunnen extra lenen, omdat ze door de lagere energierekening maandelijks meer geld overhouden. Volgens het Nibud kan dit oplopen tot 50.000 euro voor een huis dat gegarandeerd nul op de meter heeft.

“Dit zijn enorm energiezuinige woningen, maar in Nederland zijn er niet veel van”, zegt Marga Lankreijer, hypotheekexpert bij Independer. “Uit eerdere cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat de meeste woningen in Nederland, zo’n 68 procent, energielabel B of lager hebben.”

Vanaf 2024 wordt de maximale hypotheek gekoppeld aan het energielabel van de woning.
Vanaf 2024 wordt de maximale hypotheek gekoppeld aan het energielabel van de woning. © Nibud

2. Het energiezuinig maken van de woning

Ook kunnen kopers een extra bedrag lenen om hun woning energiezuiniger te maken. Hiervoor bestaat een lijst met maatregelen die vrijwel altijd de energierekening meer doen dalen dan dat de maandelijkse hypotheeklasten stijgen. “Dit omvat het plaatsen van zonnepanelen, isolatie en het plaatsen van een warmtepomp”, zegt Lankreijer. “Vroeger kon je hiervoor ook extra geld lenen, maar bij de meeste huizen kwam dit bedrag niet boven de 9.000 euro.”

Ook de hoeveelheid extra hypotheek die u kunt krijgen, is gekoppeld aan het energielabel. Voor EFG-woningen zijn meer maatregelen nodig. Kopers van deze woningen kunnen dus een hoger bijbetalingsbedrag lenen dan kopers van woningen die al energiezuiniger zijn. Voor EFG-woningen stijgt dit naar 20.000 euro in 2024. Voor een woning die al een A- of B-label heeft, kun je maximaal 10.000 euro extra lenen.

3. Loonverhoging

Als uw salaris niet stijgt, kunt u volgend jaar minder lenen vanwege onder meer de inflatie. “En dat kan voor een echtpaar een flink verschil maken”, zegt de hypotheekexpert. Independer heeft berekend dat een echtpaar met een inkomen van 90.800 euro dit jaar een hypotheek van 446.961 euro kan krijgen. Het maakt niet uit of deze woning energielabel A of G heeft. Volgend jaar kan dit echtpaar met hetzelfde inkomen slechts 429.613 euro lenen voor een woning met energielabel C, een verschil van 17.348 euro.

“De lonen stijgen volgend jaar waarschijnlijk met gemiddeld 5,2 procent”, zegt de hypotheekexpert. “Maar dat geldt niet voor iedereen en het zal ook niet voor iedereen tegelijk gelden.”

4. Studieschuld

Als u een studieschuld heeft, heeft dit invloed op de hoogte van uw hypotheek. Tot nu toe was de oorspronkelijke studieschuld daarbij leidend. Dat gaat komend jaar veranderen, dan zijn de maandlasten leidend. Als iemand extra betaalt op zijn studieschuld en daardoor lagere maandlasten heeft, zorgt dit ervoor dat jij meer kunt lenen. Momenteel stijgt de rente op studieleningen. Dit leidt tot hogere kosten en dus tot een grotere impact van de studielening op de maximale hypotheek.

Lees ook: De rente op de studieschuld gaat omhoog, maar niet voor iedereen. Hoe zit het daarmee?

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *