Einde nabij voor migrantendeal met Tunesië waar bijna niemand in geloofde | Buitenland

[ad_1]

Stralende gezichten, handen letterlijk op elkaar. President Kais Saied, Ursula von der Leyen (voorzitter van de Europese Commissie), de Italiaanse premier Georgia Meloni en onze premier Mark Rutte hadden het afgelopen juli goed geregeld, dachten ze. Tunesië zou 1 miljard euro ontvangen om de migratiestroom van het Noord-Afrikaanse land naar Europa te beperken. Daarnaast was het geld ook bedoeld om in het land te investeren, zodat de zwakke economie versterkt kon worden.

De vraag is waar de deal nog voor staat, nu president Saied zich verzet tegen het eerste steunpakket van 127 miljoen euro dat Europa vrijgeeft. Zelf geeft hij geen volledige duidelijkheid over waarom hij de Brusselse miljoenen weigert. Hij zou graag meer geld willen krijgen, maar Saied ontkent dat.

“De man is onvoorspelbaar, laat niet het achterste van zijn tong zien. Dat Saied nu opkrabbelt heeft vooral te maken met het Internationale Monetaire Fonds”, legt de Nederlands-Tunesische journalist Faïrouz ben Salah uit. ‘Dit IMF staat klaar met een lening van 1,8 miljard euro, maar dat geld is aan strenge voorwaarden gebonden. Ik noem het afschaffen van voedselsubsidies of het bezuinigen op ambtenaren. Als Saied deze maatregelen accepteert, tekent hij zijn politiek doodvonnis. accepteren dit niet, het land is bijna failliet, de mensen hebben het moeilijk.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *