Celstraf voor Brabander die Lamborghini aan puin reed op A28. ‘Dit rijgedrag is compleet onacceptabel’

[ad_1]

De 31-jarige auto-ondernemer Rick van Stippent is veroordeeld tot gevangenisstraf, taakstraf en een jaar rijverbod omdat hij vorig jaar met zijn Lamborghini Aventador op de A28 bij Rouveen verongelukte.

De jury in Zwolle concludeert uit diverse onderzoeken naar de ernstige crash dat de Brabantse Van Stippent met een snelheid van zo’n 300 kilometer per uur links tegen de vangrail vloog toen hij op weg was naar een autoshow op het TT Circuit in Assen afgelopen maart . De rechtbank oordeelde dat de man uit Heesbeen de laatste 6 kilometer voor het ongeval met ‘exorbitant hoge snelheid’ heeft gereden.

Bovendien haalde Van Stippent volgens de rechtbank die zondagochtend zo snel andere weggebruikers in, dat de kans op ongelukken met zeer ernstige gevolgen groot was. ‘Het was niet de vraag óf het mis zou gaan, maar wanneer het mis zou gaan’, aldus de rechtbank.

‘Wonderbaarlijk’ dat er geen gewonden of doden vielen

De rechtbank noemt het ‘wonderbaarlijk’ dat er behalve Van Stippent en zijn bijrijder – die vrijwel ongeschonden uit de vernielde Lamborghini kwamen – geen gewonden of zelfs doden vielen. Als de auto niet links de vangrail in was gereden, maar dwars over de snelweg was gedraaid, waren de gevolgen misschien niet te overzien. Niet alleen had de uit de hand gelopen supercar slachtoffers kunnen veroorzaken, de rondvliegende brokstukken waren volgens de rechtbank ook levensbedreigend voor andere weggebruikers.

Volgens de rechter heeft Van Stippent ‘onaanvaardbare risico’s genomen’ door het gaspedaal zo diep in te trappen met een auto die gemaakt was voor de autoraces. “Ook meerdere medeweggebruikers waren met jonge kinderen op weg naar de autoshow in Assen. Zij zijn erg geschrokken van de grove roekeloosheid waarmee Van Stippent reed. Zozeer zelfs dat een aantal van hen zich meldden zonder dat er specifiek een beroep op werd gedaan doen.”

Daarnaast kreeg Van Stippent eerder al een boete voor zijn gedrag in het verkeer. “Dit heeft hem er kennelijk niet van weerhouden om opnieuw een verkeersovertreding te begaan. De rechtbank neemt dit serieus.”

Hof wil ‘sterk signaal’ afgeven

De rechtbank wil een signaal afgeven dat dit rijgedrag ‘volstrekt onaanvaardbaar’ is. Het Openbaar Ministerie eiste 150 uur taakstraf en anderhalf jaar rijverbod, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Maar de rechtbank wil met haar vonnis een ‘sterk signaal’ afgeven dat het rijgedrag van Van Stippent ‘volstrekt onaanvaardbaar’ is. Ze legt hem een ​​voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken op, naast een taakstraf van 120 uur.

Daarnaast moet hij zijn rijbewijs voor een jaar inleveren en krijgt hij naast de gevangenisstraf van twee weken ook een rijverbod van zes maanden voor de komende drie jaar. Van Stippent zei twee weken geleden in de rechtbank dat hij moet kunnen autorijden om zijn werk te kunnen doen, maar volgens de rechtbank weegt het belang van de verkeersveiligheid zwaarder.

Ook de verzekeraar oordeelde Van Stippent hard. Ze heeft na het ongeluk geen cent betaald. De 31-jarige ondernemer zag een half miljoen in rook opgaan.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *