Provincie Fryslân gaat voor 545.000 euro het schip in door bankroet start-up Tieluk uit Leeuwarden

[ad_1]

De provincie Fryslân is ongeveer 545.000 euro kwijt door het faillissement van de Leeuwarder start-up Tieluk.

Tieluk was een bedrijf dat waterstofgeneratoren aansloot op gasverwarmingsinstallaties. Deze combinatie resulteert in een vermindering van het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen. Het bedrijf werd begin september failliet verklaard, naar verluidt vanwege het moeizame vergunningsproces door overheden.

Fryslân verstrekte een lening, subsidie ​​en voorschot

De provincie Fryslân had nauwe banden met het jonge innovatieve bedrijf. In 2018 verstrekte de provincie een lening van 500.000 euro. Hiervan is circa 35.000 euro afgelost. Daarnaast heeft Tieluk 40.000 euro van de provincie ontvangen als locatiebonus. In 2022 bestelde Fryslân een waterstofgenerator waarvoor zij een voorschot betaalde van ruim 41.000 euro. Alles bij elkaar heeft de provincie een vordering van circa 545.000 euro op de curator. De kans dat de provincie iets terugziet van dit geld is zeer klein, schrijven gedeputeerde staten in een brief aan de Friese Staten.

GS: geen gevolgen voor provinciaal beleid

GS wijst erop dat Fryslân niet langer beschikt over het financieringsinstrument ‘kredietsubsidie’. Door een omvangrijke risicoreservering van 100 miljoen euro heeft het faillissement van Tieluk geen impact op het provinciaal beleid, zegt GS.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *