Samantha en Pier Mario uit Winschoten slapen nog slecht na bomaanslagen op hun zaken. ‘Hoe moet dit nu verder?’Twee gewelddadige bomaanslagen in Winschoten troffen de Gameshop van Samantha Tempel en de kapperszaak van Pier Mario Ariu. Hoe gaat het nu met beide ondernemers? “Ik heb vannacht weer slecht geslapen”, zegt Tempel. En Ariu heeft ook moeite om ‘s nachts in slaap te vallen. “Weet je, dit kost je zoveel geld en inkomsten.”

Twee nachten achtereen werd de Langestraat in het winkelcentrum van Winschoten half september opgeschrikt door bomexplosies. Het eerste vernietigde deel van Sammy’s Gameshop. De tweede veroorzaakte grote schade op nog geen 25 meter afstand in en aan Barbershop Five Star. De politie vermoedt dat beide aanslagen verband houden met een schikking in het criminele circuit van Winschoten, waaruit nu blijkt dat de Syrische familie A . speelt bijna collectief de hoofdrol van slechterik.

Tempel heeft zijn winkel voor computerspellen weer geopend. Maar gameliefhebbers kunnen nog steeds niet via de winkelstraat haar zaak betreden. De luiken zijn nog niet vervangen en zijn nog zwartgeblakerd, het likje vrolijke graffiti kan de herinnering aan de explosie niet uitwissen.

‘Als die luiken er niet waren geweest, dan…’

Haar klantenkring moet haar winkel vinden in een steegje loodrecht op de Langestraat via een geïmproviseerde zij-ingang via de achterdeur (bedoeld voor personeel). “Vaste klanten weten dat ik ze nu weer zal zien”, zegt Tempel (30). “Maar ik ben ook aangewezen op impulskopers. Maar die denken nog steeds dat mijn gamewinkel dicht is.”

Haar verzekeraar wil haar rolluiken niet volledig vergoeden – extra veilig, omdat ze bedoeld waren voor een juwelierszaak die er voorheen zat. “Jammer, want als die luiken er niet hadden gezeten, was de schade aan de winkel veel groter geweest. En dat hadden ze moeten betalen.”

Ook voert ze opnieuw een strijd met de verzekeraar die haar inkomensverlies moet vergoeden. “Er wordt dus gekeken naar mijn inkomen van de afgelopen drie maanden. Dat was de zomer. Dan verkoop ik minder spellen. Mijn bedrijf bestaat al twee jaar en de omzet is in 2022 verdubbeld. Voor mij is de tijd van Sinterklaas en Kerstmis de beste periode, ik had al allerlei inpakpapier in de winkel liggen.”

Tempel heeft in de strijd met de verzekeraars een contra-expert ingeschakeld. “Het hele gedoe met de verzekering bezorgt mij momenteel meer stress dan de bomexplosie. En vannacht had ik weer moeite met slapen omdat een buurman tegen mijn stagiair schreeuwde dat we gingen ‘sluiten’. Ik heb de politie gebeld, maar die kon niet doe iets.”

Ze kwamen speciaal vanuit Groningen naar hier

Wat haar bevalt is de steun en hulp die haar wordt geboden. “Er staat een hele groep klaar die wil helpen met opruimen, opruimen en verhuizen als dat gebeurt.” Ook de crowdfunding dat voor haar is opgezet, doet haar goed. “Zo’n donatiecampagne is geweldig”, zegt Tempel. “Wat ik vooral lief vond, is dat er nieuwe klanten uit Groningen kwamen die van de aanval hadden gehoord. Zij kwamen speciaal naar Sammy’s Gameshop om mij te steunen door iets bij mij te kopen.”

Boem en er was stilte

Voor kapper Pier Mario Ariu (31) was het boem, en daarna was het stil. En dat zal nog een tijdje zo blijven, vreest Ariu, die net als Tempel een gezin te onderhouden heeft. “Nee, mijn kapperszaak is nog niet open. Dat is onder de huidige omstandigheden niet mogelijk. De vloer ontbreekt nog en een groot deel van de inhoud is vernietigd”, zegt Ariu. Hij heeft wel wat bekenden geschrapt.

De kapper was een goede bekende van Omar, een van de slachtoffers van de familie A., die bij het neerschieten in zijn knie werd geraakt. Dit gebeurde op 6 juli toen een steekpartij in de middag bij ijssalon Toscana werd gevolgd door geweld in de avond bij het gesloten AM Autobedrijf aan de Transportbaan. Die garage is eigendom van de familie A., waarvan twee leden – vader Hussein en zoon Habib – door de politie zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de reeks van geweld.

‘Ja, dat is nu heel erg’

Na de eerste bom bij de Gameshop waarschuwde de kapper de politie, omdat hij al vermoedde dat deze voor hem bedoeld was. “De dagen erna heb ik speciaal gesloten voor de veiligheid van mijn klanten. Maar de politie deed niets met mijn melding. Ze hadden niet de mensen of tijd om mijn zaak af te handelen 24-7 te bewaken, zeiden ze. Maar het kost ons nu veel geld.”

Ariu maakt zich nu vooral zorgen over wat hij nu moet doen voor hem en zijn Barbershop Five Star, die net als Tempels Gameshop twee jaar open was. “Ik slaap de laatste tijd niet zo goed. Mijn grootste zorg is nu niet dat er weer een aanslag gepleegd gaat worden, maar dat al mijn vaste lasten gewoon door blijven gaan. En ik had geen inkomensverliesverzekering. Ja, dat is heel erg.” nu.”

Toch is de kapper met een verzekeraar druk bezig over de vergoeding van de schade in zijn salon, die door de bom is verwoest. De totaal vernielde gevel is de tas van de verhuurder. “Als alles goed gaat met de aannemer en de verbouwing, kan ik misschien over twee maanden weer open.”

Er is er ook eentje voor de getroffen kapper crowdfunding begonnen. Mooi bedoeld, denkt hij, maar echt helpen doet het hem nog niet. En in tegenstelling tot Tempel heeft Ariu nog niets gehoord van de gemeente Oldambt. “Of ik steun heb gehad van de gemeente? Nee nog niet. Maar misschien komt dat ook omdat ik niet weet hoe zoiets werkt”, vergoelijkt Pier Mario.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *