Petition against higher “beer tax” already signed by thousands

[ad_1]

A verzoekschrift tegen eventuele extra belastingen op bier kreeg in slechts een paar dagen de steun van meer dan 20.000 mensen. De petitie ontstond afgelopen weekend nadat het kabinet op Prinsjesdag bekendmaakte een nieuwe heffing in te voeren naast de voorgestelde wijzigingen in het accijnsstelsel die per 1 januari ingaan.

De belastingverhoging zou hierdoor kunnen oplopen tot ruim 50 procent, beweren twee organisaties die brouwerijen in Nederland vertegenwoordigen, Nederlandse Brouwers en CRAFT.

Op Prinsjesdag presenteerde het aftredende kabinet het voorstel voor een extra accijnsverhoging als onderdeel van het Belastingplan 2024. Het gaat om een ​​accijnsverhoging met 16,2 procent.

“Maar dat is niet het hele verhaal”, benadrukt Meint Waterlander, directeur van Nederlandse Brouwers. Eerder werd al besloten dat er een nieuw systeem voor de bieraccijns komt, waarbij ook rekening wordt gehouden met de hoeveelheid alcohol die er precies in bier zit. Een glas tripel op een terras zou door alle veranderingen zo’n 30 cent duurder kunnen worden, schat Waterlander.

De voorgestelde verhoging zal een directe en ongelukkige impact hebben op de sector, aldus CRAFT, die ruim 170 onafhankelijke brouwers in Nederland vertegenwoordigt. “Het is heel triest om te constateren dat de regering wel over de sociale zekerheid praat, maar dat datzelfde kabinet geen oog heeft voor de sociale zekerheid van brouwerijen”, zegt CRAFT-voorzitter Jos Oostendorp.

“Nu veel brouwerijen de grootste moeite hebben om het hoofd boven water te houden, vrees ik dat de forse verhoging van de accijnzen per 1 januari voor veel brouwerijen de genadeslag kan zijn.”

De branche wil op 17 oktober hun petitie aanbieden aan Tweede Kamerleden in de Tweede Kamer. De brouwers verwachten dat er de komende dagen nog meer handtekeningen bijkomen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *