Hongarije en Polen sputteren door over migratie op EU-top

[ad_1]

De EU-leiders gingen voor de tweede top op rij uit elkaar zonder gezamenlijke conclusies, waar ze doorgaans tot een compromis komen. Polen en Hongarije hadden al aangekondigd dat ze hun verzet zouden voortzetten. Voor hen blijft het overnemen van asielzoekers van anderen bijzonder onverteerbaar.

De Hongaarse premier Viktor Orbán versterkte dit bij zijn aankomst op de top in Zuid-Spanje. Hij beschuldigde de EU ervan de twee lidstaten “legaal te verkrachten” door de nieuwe migratieregels af te dwingen.

Politieke motieven

Rutte rekent erop dat de twee onruststokers langskomen als het erop aan komt. ‘Uiteindelijk is het ook in hun belang dat we hier allemaal wegkomen.’ Hij ziet alleen politieke motieven achter het verzet. ‘Over twee weken zijn er verkiezingen in Polen. En natuurlijk heeft de Hongaar altijd plezier in het maken van een beetje rommel.’ De overeenkomsten zullen eenvoudigweg worden uitgevoerd, of Boedapest en Warschau zich blijven verzetten of niet.

Uiteindelijk is de uitvoering van de afspraken een zaak van de lidstaten, waaronder Polen en Hongarije. Maar Rutte zegt zich daar ook geen zorgen over te maken. Hij heeft zijn hoop gevestigd op het beperken van het aantal migranten dat in de tussentijd naar Europa reist. Zodra het hem lukt, zal de weerstand verdwijnen, meent hij.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *