Koken zonder gas, dit is de beste inductiekookplaat | Wonen


Wat is de beste 80 centimeter brede inductiekookplaat? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.

Inductiekookplaten zijn standaard 60 cm breed met vier kookzones. Maar je hebt ook steeds meer bredere modellen van 70 cm, 80 cm of 90 cm breed. Deze hebben soms vijf of zes kookzones. Ook heb je kookzones met ingebouwde afzuiging. Kookplaten zijn nooit precies 60, 70, 80 of 90 cm breed. De exacte inbouwbreedte vindt u in de specificaties.

Inductiekookplaten hebben vaak een hoog vermogen. Houd hier rekening mee als u overstapt op inductie. In de meterkast is vaak een extra elektragroep nodig.

De Consumentenbond test inductiekookplaten onder meer op koken en bakken, gebruiksgemak, energieverbruik, geluid en veiligheid. In totaal zijn er ruim 130 kookplaten getest die momenteel redelijk tot goed verkrijgbaar zijn.

Van de 36 geteste kookplaten in de categorie 80 cm breed kwam een ​​model van Bosch als Beste in de Test uit de bus. Een Zanussi kookplaat is de Beste Koop.

Beste uit de test: Bosch PIV851FC5E

Bosch PIV851FC5E.
Bosch PIV851FC5E. © Consumentenbond

De Bosch PIV851FC5E is een kookplaat met vijf kookzones. Deze kookplaat is enorm populair en veel winkels adverteren met de prijs. Houd de aanbiedingen dus goed in de gaten.

Dit model heeft geen frame langs de randen. Hij is ook verkrijgbaar met een frame, namelijk de PIV895FC5E. Het is meteen een stuk duurder.

Het is een goede kookplaat, die opvalt als een van de zuinigere modellen uit de test. Het verbruikt relatief weinig stroom. Je bedient de kookplaten met een grote schuifregelaar. De slider reageert snel en je schakelt gemakkelijk heen en weer tussen de zones.

De kookplaat biedt voldoende ruimte voor vijf grote pannen. En elke kookzone heeft zijn eigen boostfunctie. Op de grootste kookzones breng je snel een pan water aan de kook. En op de kleinere zones laat je een pan langer sudderen.

Een nadeel is dat je maar twee kookzones tegelijk een boost kunt geven. Elke zone heeft een eigen boostfunctie, maar je kunt slechts één van de twee rechter kookzones, plus één van de andere drie zones tegelijk gebruiken.

Beste koop: Zanussi ZITN844K

Zanussi ZITN844K
Zanussi ZITN844K © Consumentenbond

Deze Zanussi kookplaat heeft vier kookzones en is snel en gemakkelijk te gebruiken. Hij beschikt over een goede boostfunctie waarmee je snel een pan water aan de kook brengt.

De warmte wordt goed en gelijkmatig over de pan verdeeld. Hierdoor wordt een pannenkoek mooi egaal bruin. Elke kookzone heeft een eigen slider. De sliders reageren goed en zijn eenvoudig te bedienen.

Maar de kookplaat heeft ook nadelen. Ondanks de breedte kom je met vier pannen tegelijk al snel ruimte tekort. Ook heeft hij onvoldoende vermogen om alle kookzones tegelijkertijd op volle capaciteit te gebruiken. Daarnaast kan de temperatuur tussen de kookzones flink oplopen en maakt het een hinderlijk hoog geluid tijdens het koken.

In deze rubriek schrijven wij wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die zijn getest door de Consumentenbond. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van deze site en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die worden getest, worden in de winkel gekocht en zijn dus niet vooraf gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Best in Test is het product met de beste testwaardering. Dit kan ook een ouder model zijn, want een nieuwer model is niet altijd beter. De Best Buy is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

De vermelde prijs van een product is de laagste actuele verkoopprijs, voor zover bekend bij de Consumentenbond. Maar de prijzen kunnen per dag variëren. Indien geen recente verkoopprijs bekend is, wordt de richtprijs vermeld.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *