Memorabel avondje NAC eindigt in enorme deceptie voor FC Groningen, hoofdrol voor spits Kevin van Veen

[ad_1]

Een bizarre avond bij NAC eindigde in een nachtmerrie voor FC Groningen. In de laatste seconden van de blessuretijd pakte de thuisploeg alsnog de winst: 3-2

Dick Lukkien had zijn mannen voorbereid op een bruisend Rat Verlegh-stadion. “Maar”, voegde de trainer er in aanloop naar het tripje naar Breda aan toe. “Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat het publiek zich soms tegen de thuisclub keert.”

Volgens de Veendammer-coach moest FC Groningen dit zelf afdwingen in Zuid. Maar alsof FC Groningen het tijdens de NAC-avond nog niet moeilijk genoeg had met voetballen, zorgde een speler aan de Groningse kant ervoor dat de Bredase supporters na een half uur met ongekende passie hun eigen elftal steunden. De noorderlingen werden belachelijk gemaakt en kregen het ene fluitconcert na het andere. Daarover straks meer.

Het was in veel opzichten een ongelukkige avond voor FC Groningen in Breda. Het begon met de kleding. De juiste sokken waren niet uit het Noorden meegenomen. Er waren alleen witte beschikbaar, maar de Bredanaars speelden er al in. Volgens scheidsrechter Stan Teuben waren twee witte schoten onaanvaardbaar, waardoor de Groningers de groene sokken van het uittenue van NAC Breda moesten aantrekken.

Vervolgens ontstond er kort na het eerste fluitsignaal opschudding in het volgepakte gedeelte van FC Groningen, omdat een deel van de 582 meegereisde supporters nog niet gearriveerd was. Omdat de ingang gesloten was, klommen sommigen uiteindelijk over een hek om de wedstrijd te bekijken. Wat ze toen zagen zal de fans ook niet blij hebben gemaakt, want coach Dick Lukkien en zijn mannen hadden in Breda in de eerste helft niets in te brengen.

De Groningers keken nog reikhalzend uit naar de ontmoeting met de Brabantse topclub, omdat de verwachting was dat NAC zich niet zou ingraven en FC Groningen eindelijk de ruimte zou krijgen om te voetballen. Van dat plan kwam voor rust niets terecht. De noorderlingen kwamen nauwelijks van hun eigen helft af.

De opbouw in Groningen verliep wederom uiterst vlot. Ook een aantal spelers oogden erg onzeker. Dat gold bijvoorbeeld voor doelman Michael Verrips, die de bal een paar keer willekeurig naar de verkeerde kleur trapte. Ook Radinio Balker was verre van de verdediger die in het verleden wel eens vergeleken werd met Virgil van Dijk. Hij is al lang niet meer in topvorm.

Alsof het nog niet erg genoeg was, kreeg FC Groningen ook nog een vroeg doelpunt tegen. Uit een hoekschop was het Tom Boere die in de vierde minuut de openingstreffer scoorde. Daarna was het wachten op de 2-0. Alleen een dood spelmoment kon de zorgelijke situatie van de Groningers veranderen. En het kwam.

Het was na een half uur dat Kevin van Veen een vrije trap mocht nemen vanaf zo’n 25 meter van het doel. De vaak onfortuinlijke spits schoot de bal prachtig tegen de touwen. Wat er daarna gebeurde was onbeschrijfelijk. Van Veen had geen controle over zijn emoties. In plaats van zijn teamgenoten in de armen te rennen om de gelijkmaker te vieren, rende hij naar de harde kern van NAC Breda om hen openlijk uit te dagen. Hij gebaarde, schopte tegen het reclamebord en kreeg toen de volle last van de beledigingen en een bierdouche.

Terwijl iedereen zich afvroeg wat Van Veen bezighield, stuurde Teuben beide teams snel naar binnen voor een tijdelijke pauze, zodat de stemming op de tribunes wat kon kalmeren. Toch bleef Van Veen de rest van de wedstrijd de favoriete hond. Vlak voor rust moest ook FC Groningen de 2-1 incasseren. Dominik Janosek had alle tijd om uit te halen. Verrips verwerkte het schot niet goed, waardoor Martin Koscelnik de rebound kon scoren.

Aan de kansen van FC Groningen werd niet veel gegeven, totdat het wedstrijdbeeld in de tweede helft compleet veranderde. Door een paar kleine aanpassingen op het Groningse middenveld was NAC het ineens helemaal kwijt. Het was FC Groningen dat dicteerde en de meeste en beste kansen kreeg. Een kwartier voor tijd werd ook het loon voor het werk uitbetaald. Het was Van Veen die voor de 2-2 tekende, tot woede en ongeloof van de NAC-supporters, die helemaal uit hun dak gingen toen het in de laatste seconde 3-2 werd dankzij een doelpunt van Boy Kemper.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *