Tweede distributiecentrum naast buurtschap bij Hoogkerk zorgt voor spanning. ‘Die lampen schijnen in je woonkamer’

[ad_1]

Na de omstreden lichtvervuiling bij distributiecentrum Aldi vrezen bewoners van de wijk De Poffert bij Hoogkerk opnieuw getrakteerd te worden op een felverlichte omgeving.

Op industrieterrein Westpoort ten westen van Groningen wordt naast de Aldi een tweede distributiecentrum gebouwd waar goederen worden opgeslagen en gedistribueerd. De bewoners van De Poffert willen hier geen hinder van ondervinden.

Ze vragen vastgoedontwikkelaar Devco en de gemeente Groningen om het gebouw zo te positioneren dat de blinde muur aan hun woningen grenst. “Zo worden we niet opnieuw geconfronteerd met een overdosis licht in en rond onze woningen”, zegt Pieter Wijma van scheepswerf De Poffert.

Aldi heeft gedimde verlichting

Vorig jaar heeft de buurt hemel en aarde bewogen om de verlichting bij Aldi te dimmen. “Dat werkte, maar nu lijkt het erop dat we dat moeten herhalen”, zegt buurman Kees de Bock.

Beiden waren onaangenaam verrast toen bleek dat een tweede distributiecentrum wellicht zo zou worden gebouwd dat de lichtvervuiling wordt gemaximaliseerd. Volgens Wijma ligt de andere locatie van het gebouw ook om een ​​tweede reden voor de hand. “Het geluid van vrachtwagens dringt dan minder door in de woonomgeving.”

De Poffert ligt in twee gemeenten: Westerkwartier en Groningen. Industrieterrein Westpoort valt onder Groningen en strekt zich uit tot aan de grens van het buurtschap. “Natuurlijk weten we dat Westpoort wordt bebouwd. Maar de vraag is hoe? Het is ons goed recht om aan te geven hoe de overlast beperkt kan worden.”

Volgens Albert van der Naald, inwoner van De Poffert, is het belangrijk dat de gemeente, Devco en de bewoners samen tot een oplossing komen. “Het verstoren van de buurtschap met een teveel aan licht en het doordringende geluid van manoeuvrerende vrachtwagens is in strijd met het bestemmingsplan. Wij maken bezwaar tegen de overlast en dat is best spannend.”

Welwillende houding Devco

Tijdens een bewonersbijeenkomst in Hotel Van der Valk bij Hoogkerk merkten bewoners een sympathieke houding bij Devco. “Daar zijn we blij mee, maar het is de vraag of het iets gaat opleveren.” Het vastgoedbedrijf kijkt nog eens naar de locatie van het pand. Dit wordt bevestigd door een woordvoerder van Devco. “Ons uitgangspunt is dat we de blinde kant van het gebouw op de woningen richten.”

Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) van de gemeente Groningen zegt hierover in gesprek te zijn met Devco. Wat hem betreft kan het nog alle kanten op gaan. “Ik wil de documenten binnen een paar weken op mijn bureau hebben. Het is belangrijk dat mensen zo min mogelijk overlast ondervinden van Westpoort.” De bewoners kan hij echter nog niet geruststellen. ‘We gaan goed kijken wat er mogelijk is.’

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *