[ad_1]
Nederlanders zijn voorstander van een krachtig beleid tegen klimaatverandering, maar vinden niet dat zij de last moeten dragen. Dit is volgens a vragenlijst in opdracht van De Volkskrant en woensdag gepubliceerd.
De meerderheid van de Nederlandse kiezers erkent de noodzaak van een robuust klimaatbeleid en beschouwt klimaatverandering als een belangrijk probleem. Zij zijn echter van mening dat de financiële verantwoordelijkheid voor dit beleid in de eerste plaats bij bedrijven en de rijkste individuen moet liggen, en niet bij henzelf. Slechts 40 procent is bereid een lagere levensstandaard te verdragen of persoonlijke financiële offers te brengen om de klimaatverandering aan te pakken.
“Je ziet duidelijk dat mensen op zoek zijn naar de sterkste schouders om deze lasten te dragen. Bedrijven en rijkere mensen. Hoe we het klimaatbeleid eerlijk kunnen aanpakken, is duidelijk een grote uitdaging voor politici”, zegt I&O-onderzoeker Maartje van de Koppel.
De meerderheid van de burgers is van mening dat zij een beperkte rol moeten spelen in klimaatactie, voornamelijk vanwege de bezorgdheid dat maatregelen geen significante financiële gevolgen voor hen zullen hebben. De uitzondering wordt gevonden bij de hoogverdieners, waar een meerderheid bereid is welvaart op te offeren om de klimaatverandering te bestrijden.
Afgezien van het inkomen zijn jonge, goed opgeleide en links-progressieve kiezers ontvankelijker voor een ambitieuzer klimaatbeleid en zijn zij over het algemeen bereid daarvoor concessies te doen. Integendeel, er is opmerkelijk verzet onder rechts-conservatieve kiezers die voorstander zijn van handhaving van het huidige klimaatbeleid, met uitzondering van kernenergie, waar zij krachtig achter staan.
Ten slotte constateerde onderzoeker Peter Kanne van I&O ook een significante verschuiving sinds de laatste verkiezingen, waarbij kiezers nu prioriteit geven aan huisvesting, gezondheidszorg, migratie en armoedebestrijding boven klimaatkwesties. De verwachting is dan ook dat de publieke opinie over het klimaatbeleid volgens hem minder invloed zal hebben op de agenda van het volgende kabinet.
[ad_2]