Raketten uit Gaza treffen Israël, Hamas-strijders trekken grens over

[ad_1]

Israëlische media: Vijf Palestijnse militanten gedood in Sderot

Volgens de Israëlische televisiezender Reshet 13 zijn in de stad Sderot vijf Palestijnse militanten gedood. Ook meldt de zender dat meerdere huizen op de grens tussen de Gazastrook en Israël in brand zijn gestoken. Volgens de Israëlische strijdkrachten vinden er ook op een aantal andere plaatsen in de grensregio gevechten plaats. Een woordvoerder meldt dat de militanten Israël binnenkwamen over land, over zee en door de lucht (via paragliders).

De Israëlische krant Haaretz meldt, op basis van politie-informatie, dat zestig ‘terroristen’ op veertien verschillende locaties met de Israëlische veiligheidstroepen vechten.

Hamas: Aanvallen zijn reactie op ‘decennia van wreedheden’

De aanvallen van Hamas op Israël zijn een reactie op ‘decennia van wreedheden’ waar de Palestijnen onder lijden, zei een Hamas-woordvoerder tegen Al Jazeera. “Wij willen dat de internationale gemeenschap een einde maakt aan de wreedheden tegen Palestijnse inwoners in Gaza en tegen heilige plaatsen zoals de Al-Aksamosque. Dat zijn de redenen waarom we deze aanvallen zijn begonnen.”

De terroristische organisatie noemt de Israëlische burgers en soldaten die volgens verschillende rapporten door Hamas worden gegijzeld ‘geen gijzelaars maar krijgsgevangenen’. Volgens hem zijn de Israëlische kolonisten bezetters en dus indringers volgens het internationaal recht. “Er wordt nu gesproken over een strijd tegen deze indringers.”

Hamas zegt ook dat de aanval op Israël een signaal is naar alle andere Arabische landen die de betrekkingen met Israël hebben genormaliseerd. De organisatie noemt dit een schande en roept die landen op de banden met Israël te verbreken. “Het is geen land dat gelooft in vrede, samenleven en een goede buur zijn. Het is een vijandige staat en we moeten Israël tegenhouden.”

Israëlische premier Netanyahu: We zijn in oorlog en we zullen winnen

In een videoboodschap De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat zijn land in oorlog is. “We zijn in oorlog en we zullen winnen.” Volgens de premier zal de vijand een ongekende prijs betalen voor de aanslagen. Het land heeft grote groepen reservisten opgeroepen. Daarnaast riep de premier de inwoners van het land op om zich aan de veiligheidsinstructies te houden.

Israëlische media: zeker zes doden en tweehonderd gewonden

Volgens diverse Israëlische media zijn bij de aanvallen van Hamas tot nu toe zeker zes mensen gedood en tweehonderd mensen gewond geraakt, aldus diverse Israëlische media. Dat blijkt uit meldingen van verschillende ziekenhuizen in het land. Volgens de krant Tijden van Israël Van 24 gewonden wordt gezegd dat hun toestand ernstig is.

Premier Rutte: het geweld moet stoppen, Israël heeft “alle recht” om zichzelf te verdedigen

In reactie op de situatie in Israël sprak aftredend premier Mark Rutte zich zaterdagochtend uit tegen het “ongekende” geweld tegen (onschuldige) burgers. “Dit geweld moet stoppen” hij schrijft op Xvoorheen Twitter, eraan toevoegend dat Israël “het volste recht” heeft om zichzelf te verdedigen tegen de “terroristische organisatie” Hamas.

Eerder op de ochtend veroordeelden de VS en de Europese Unie ook het geweld in het gebied dat al lang verdeeld was door conflicten. Voorzitter van de EU-Raad Charles Michel schreef over X namens de Europese Unie om solidair te zijn met de Israëli’s ‘op zulke gruwelijke momenten’. EU-chef Buitenlandse Zaken Josep Borrell sprak soortgelijke woorden en verklaarde dat de EU veroordeelt het geweld “unaniem”.. De VS benadrukken het recht van Israël om zichzelf te verdedigen tegen dit soort ‘terroristische daden’. Duitsland en Frankrijk steunden ook het internationale sentiment en spraken zich uit tegen het geweld in de regio.

Berichten over Israëlische gijzelaars

Israëlische en Palestijnse media melden dat Israëliërs zijn gevangengenomen, maar de berichten zijn niet onafhankelijk bevestigd. Aan Hamas gelieerde media tonen video’s van vermeende Israëlische soldaten en een schijnbaar buitgemaakte Israëlische tank. Een Israëlische militaire woordvoerder bevestigde de berichten niet, maar vertelde persbureau Reuters dat er doden waren gevallen. Hij zei ook dat duizenden Israëlische reservisten zijn opgeroepen.

Israël voert vergeldingsaanvallen uit op de Gazastrook

Als reactie op de raketten die Hamas vanuit de Gazastrook op Israël afvuurt, vallen de Israëlische strijdkrachten momenteel Hamas-doelen in Gaza aan, meldt het rapport. op Xhet voormalige Twitter.

De Islamitische Jihad sluit zich aan bij de Hamas-aanval in Israël

De Islamitische Jihad zegt dat zijn ‘strijders’ zich bij Hamas in Israël hebben aangesloten, meldt persbureau Reuters. De beweging bestaat uit een aantal groepen die regelmatig aanvallen uitvoeren op burgerdoelen in Israël.

De Islamitische Jihad wordt financieel en militair gesteund door Iran en heeft tot doel een Palestijnse staat te vestigen. In mei tekende de groep een staakt-het-vuren met Israël, nadat Egypte had ingegrepen.

Lees meer over het staakt-het-vuren van mei: Waarom Israël de Islamitische Jihad aanviel, maar Hamas respecteerde

Raketten uit Gaza raken Israël, Hamas-strijders steken de grens over

Hamas heeft zaterdagochtend vanuit de Gazastrook tientallen raketten op Israël afgevuurd. Minstens één vrouw in het zuiden van Israël stierf. Luchtalarmsirenes gingen af ​​in de Israëlische steden Tel Aviv en Jeruzalem. Hamas-strijders staken ook de Israëlische grens over, meldden internationale persbureaus. Er zijn ook onbevestigde berichten dat Israëli’s naar de Gazastrook zijn overgebracht. Inwoners van Israël in de Gazastrook zijn opgeroepen thuis te blijven.

De militaire commandant van Hamas, Mohammad Deif, kondigde de start van de operatie aan in een uitzending op Hamas-media, waarin hij alle Palestijnen opriep om te vechten.
“Dit is de dag van de grootste strijd om een ​​einde te maken aan de laatste bezetting op aarde”, zei hij. Volgens Deif werden vijfduizend raketten afgevuurd.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zal later op de dag een veiligheidsbijeenkomst houden met vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie en het leger. De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zei volgens persbureau Reuters dat “Hamas een grote fout heeft gemaakt.”

Welkom op deze blog

Deze blog volgt NRC de ontwikkelingen na de raketaanvallen die Hamas zaterdagochtend op Israël uitvoerde.[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *