Er is weinig constructief en duurzaam aan Extinction RebellionVlak voor het weekend besloten de activisten van Extinction Rebellion (XR), nadat ze de Utrechtsebaan, onderdeel van de A12 in Den Haag, bijna een maand lang hadden geblokkeerd, hun illegale wegversperring tot dinsdag op te schorten. Een besluit dat voor sympathisanten als een donderslag bij heldere hemel moet hebben geklonken. Klimaatbeweging XR had luid en duidelijk het voornemen aangekondigd om de A12 te blokkeren, zolang de ‘subsidies’ aan de fossiele industrie niet met onmiddellijke ingang werden stopgezet. Er bestaan ​​hier twee bekende misvattingen: het zijn geen ‘subsidies’ maar belastingverlagingen en het onmiddellijk stoppen ervan is vrijwel onmogelijk.

Officieel wordt de blokkade tijdelijk opgeheven vanwege een Kamermotie van GroenLinks en D66 die dinsdag in stemming wordt gebracht. Deze motie vraagt ​​het kabinet om ‘scenario’s op te stellen voor het afbouwen van de verschillende fossiele subsidies (over een periode van 2, 5 en 7 jaar)’. Een looptijd van 2,5 en 7 jaar rijmt niet echt met ‘direct’.

Quasicriminele organisatie

Maar achter deze officiële reden kan er nog een ongemakkelijke waarheid schuilgaan. Afgelopen weekend verschenen er tegendemonstranten op de A12 die elkaar via sociale media hadden aangespoord te reageren op XR. Het is niet ondenkbaar dat er dit weekend ook een oproep tot een tegendemonstratie wordt gelanceerd en dat het protest tegen het protest in de nabije toekomst een groeiend fenomeen zal worden.

Een andere oorzaak moet wellicht gezocht worden in de uitnodiging van XR aan de Duitse activisten van Letzte Generation om afgelopen weekend naar Den Haag te komen om de A12 te helpen blokkeren. Een fout die XR veel sympathie zou kunnen kosten. Letzte Generation beschouwt de parlementaire democratie als ongeschikt om de klimaatcrisis aan te pakken. Vanwege haar ontwrichtende acties in Duitsland wordt deze radicale beweging door de overheid als een quasi-criminele organisatie beschouwd. De Duitse politie en justitie voeren ‘s nachts huiszoekingen en arrestaties uit, de site van Letzte Generation is offline gehaald en er is beslag gelegd op 1,4 miljoen euro aan donaties.

De aankomst van zo’n honderd klimaatduitsers in Den Haag afgelopen weekend ging gepaard met incidenten. Hoewel XR Letzte Generation had gevraagd zich niet met geweld aan de weg te lijmen, reageerden de Duitsers niet. Zes van hen werden gearresteerd wegens vandalisme en het asfalt moest gerepareerd worden. Andere Duitsers klommen op matrixborden en de brandweer moest ingrijpen. Door de Letzte-generatie uit te nodigen zijn zij enigszins de weg van de radicalisering ingeslagen. Is dit besef plotseling tot XR doorgedrongen?

Maar officieel betreft de blokkerende pauze die parlementaire motie. Als dit niet wordt geaccepteerd keert XR terug naar de A12, we zijn gewaarschuwd. Zie hier het botte mes dat XR oplegt aan de stemvrijheid van volksvertegenwoordigers. Is dit in feite geen vorm van chantage om een ​​democratische stemming sterk te beïnvloeden? Mijn conclusie zal niemand verbazen: er is te weinig constructief en duurzaam aan deze organisatie. Tenminste, zolang dwang, illegale blokkades en verhulde ultimatums aan parlementsleden de terechte preoccupatie van Extinction Rebellion over CO2-uitstoot en klimaatverandering blijven vervuilen.

Columnist gooit drie keer per week Sylvain Ephimenco zijn visie op de actualiteit. Lees hier zijn columns.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *