The Murder Capital, afgestudeerd en wel, blazen jagend stof van het postpunk-stramien. Nu weer in Groningen

[ad_1]

Het Ierse postpunkvijftal The Murder Capital is afgestudeerd en jaagt op triomfen op de Europese podia. Na een uitverkochte Vera drie jaar geleden is nu De Oosterpoort, eveneens in Groningen, de locatie.

Wie zei dat popeducatie tot niets leidt? Het is uiteraard geen garantie voor artistiek of commercieel succes, maar met de redelijk goed geplaatste studenten van de Leeuwarden Academie voor Popcultuur kun je wel een kamer vullen.

Zo heeft de Tilburgse Rockacademie Krezip geproduceerd en staat hun drummer (en afgestudeerde) Bram van den Berg tegenwoordig achter de kit bij U2 in Las Vegas – al hoefde hij bij die auditie waarschijnlijk niet te zwaaien met zijn diploma.

Dublin heeft het BIMM Institute, een training om toegang te krijgen tot de ‘muziekindustrie’, en onderdeel van een breder kunstopleidingsinstituut. Ze zijn erg trots op The Murder Capital, want vrijwel elk wapenfeit van deze band krijgt ruimschoots aandacht op de website.

Niet in de boekhoudlessen

Overigens hebben de bandleden niet alleen deze opleiding afgerond. Ze hebben elkaar daar zelfs ontmoet, en dat zou niet tijdens de boekhoudlessen zijn geweest. Zonder deze popeducatie zou de wereld het dus zonder The Murder Capital moeten doen.

Of we daarmee slechter af waren geweest, dat hebben we op de Noordetappes al gezien. Het festivalseizoen 2019 fleurde deze band zeker op, al is die woordkeuze misschien wat ongelukkig gezien de donkere, tegendraadse en krassende postpunkgeluiden van dit vijftal.

Op Eurosonic Noorderslag in Groningen waren hun optredens aan mijn zicht onttrokken. Maar bij Into The Great Wide Open, op Vlieland, vielen ze mij echt op. “Intense postpunk was het patroon, maar verder waaide alles alle kanten op”, merkte ik op. En juist dat ‘uitwaaieren in alle richtingen’ (zoals de uitdrukking eigenlijk luidt) maakt het verschil. Voeg gewoon iets toe aan dat patroon.

Zelfmoord door sigaret

Collega Peter van der Heide was binnen Dagblad van het Noorden was ook enthousiast over de band toen deze een paar maanden later optrad in een uitverkochte Vera. “The Murder Capital heeft een gezonde dosis punkrock in zich en heeft dezelfde branie en bravoure als tijdgenoten Shame, Squid en Idles”, oordeelde hij.

Fontaines DC zou er ook tussen passen: stads- en stijlcollega’s (uit Dublin) die een jaar eerder de show stalen op Eurosonic Noorderslag (en eigenlijk vlak onder de neus van The Murder Capital). Postpunk dus: donkere gitaren, dof drumwerk, grafstemmen, haastige of statige tempo’s. En ja, ook The Murder Capital grijpt terug op voorbeelden van veertig jaar eerder. Vooral Joy Division, en The Sound, beide bands waarvan de frontman zelfmoord pleegde.

Laten we ervoor zorgen dat Murder Capital-zanger James McGovern die kant niet op gaat, ook al steekt hij stilletjes een sigaret op op het podium. Daar is hij in zijn element, met zijn felle, aandachttrekkende bewegingen en een stem die beter tot zijn recht komt dan in de platenstudio.

De moordhoofdstad: 12/10, Oosterpoort Groningen

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *