[ad_1]
Het ‘regenboogalfabet’ kent inmiddels aardig wat letters: LGBTQQIPAAN2S, met wisselende betekenissen en volgordes. Wat kunnen we daarmee doen? Kan het niet eenvoudiger? Trainer en adviseur Fenneke van der Deijl vertelt er woensdag over tijdens het regenboogsymposium in Assen.
Hallo Fenneke, het is bijna onmogelijk om alle ‘regenboogletters’ bij te houden!
“Precies! De lijst die ik noem in mijn inleiding op het symposium gebruik ik niet. Die bestaat gewoon. Maar inderdaad, die is lastig uit te spreken en lastig te lezen. Bovendien zit er zoveel ruimte en overlap in de betekenissen van alle die brieven dat het best lastig is.”
Sommige mensen vinden dat dit het onderwerp diversiteit er niet begrijpelijker op maakt.
“Dat begrijp ik zeker. Want wat is het een en wat is het ander? Voor mij is het niet zo belangrijk dat ik precies weet wat de verschillen zijn. Maar dat is heel persoonlijk. Dat kan iemand anders daadwerkelijk helpen. Wat ik zie is dat er meer over diversiteit wordt gesproken naarmate er meer letters worden toegevoegd. Tegelijkertijd wordt er gezocht naar een overkoepelende term. Dat is eigenlijk maar goed ook, het zorgt ervoor dat mensen met elkaar praten over wat ze willen.”
Wat zou een goede overkoepelende term zijn?
“Het woord vreemd wordt tegenwoordig vaak gebruikt. Dat dekt het beter dan homo.”
Hoe belangrijk zijn de letters?
“Ik benadruk in mijn presentatie dat je nooit slechts die ene letter bent. Je noemt jezelf bijvoorbeeld lesbisch, maar je hebt ook een baan, of misschien ben je wel moeder. Je hebt een bepaalde leeftijd. Deze kenmerken maken allemaal deel uit van je identiteit. Dus ja, als je zoekt, kunnen de brieven je helpen je seksualiteit te ontdekken. Als je niet zoekt, maakt het misschien minder uit.”
Wat betekenen de regenboogletters ook alweer?
De afgelopen jaren zijn er steeds meer letters aan het LHBT-alfabet toegevoegd. Mensen praten nu vaak over LGBTIQ+. Deze letters staan voor L esbisch, H grootmoeder, B iseksueel, T grensoverschrijdend, I nterseks en Q ueer of Q vragen. De plus vertegenwoordigt alle andere manieren waarop mensen zichzelf of hun seksuele voorkeur zien.
Daarnaast staan de letters PAAN2S voor P anseksueel, A -seksueel, A lly ( uit het Engels, een heteroseksuele bondgenoot ), N niet-binair en T wo S piraat (2S). Niet al deze letters worden vaak gebruikt in het dagelijks leven.
Het thema van het symposium is ‘LGBTQ+-vriendelijk onderwijs’. Sommige mensen vinden dat er te veel aandacht is voor diversiteit in de klas.
“Ik vind het goed dat er aandacht aan wordt besteed. Voor mensen die zichzelf niet als hetero zien, en voor mensen die wel hetero zijn, maar beseffen dat er andere opties zijn. Op de school van mijn dochter had ik ooit een gesprek met een ouder die dacht dat het allemaal propaganda was. Maar in boeken, op internet en op tv is iedereen meestal hetero. Trouwens, wie promoot het? Veel mensen die zich niet op hun gemak voelen als niet-hetero, zouden veel liever hetero zijn geweest. Dus nee, ik denk niet dat er een gemeenschap is die zegt: ‘Je zult queer zijn!’.”
“Maar ik ben altijd heel genuanceerd over dit onderwerp, ik hou er niet van om in de uitersten te zitten. Bovenal wil ik dat mensen nadenken en hun gepolariseerde standpunt loslaten. Ik hoop dat het ze lukt om iets meer richting het midden.”
Het regenboogsymposium in De Nieuwe Kolk is onderdeel van de landelijke Regenboogweek, van 9 t/m 15 oktober. Meer informatie vindt u op www.stichtingara.nl .
[ad_2]