Van debutant tot wereldkampioen: Wendy Oosterwoud uit Ureterp wint goud op WK gravel in Italië

[ad_1]

Wendy Oosterwoud (27) hield zaterdag op de Clay World Cup in Italië niet echt rekening met winst. Toch stond de wielrenster uit Ureterp na afloop op het podium met een regenboogtrui om haar schouders.

Het moet ergens aan het begin van de zomer zijn geweest dat Wendy Oosterwoud voor het weekend van 15-16 juli geen wegwedstrijd op de agenda zag staan ​​en zich daarom inschreef voor de Gravel One Fifty in Roden. Het bleek een gouden kans. Ze werd derde in haar leeftijdscategorie en zesde overall . Als debutant in de relatief nieuwe wielerdiscipline, die de laatste jaren steeds populairder wordt.

Sindsdien zijn de zaken snel gegaan. Ze kwalificeerde zich voor de Wereldkampioenschappen in de Italiaanse regio Veneto, won een nationale wedstrijd in het Gelderse Meerveld en reisde daarmee met vertrouwen af ​​naar de Prosecco-heuvels rondom Pieve di Soligo. Niet als lid van het KNWU-team met door de vereniging geselecteerde renners, maar als individuele deelnemer aan de leeftijdsgroep 19-34 jaar. Professionals als Demi Vollering en Lorena Wiebes startten namens Nederland in de categorie elite.

Vakantie

Oosterwoud, tweevoudig Nederlands kampioen tijdrijden bij de beginnende meisjes, komt normaliter op de weg en in het veld uit voor de damesploeg van de Noordelijke Wielerbond Groningen (NWVG-uplus). In Italië mocht ze in de nationale trui racen. En omdat het een lange reis was, gingen heit, mama, zus en vriendin mee. “Wij zijn meisjes in fakânsje fan.”

Voorafgaand aan het WK wist Oosterwoud dat ze kans maakte op een podiumplaats. “Maar dan moet alles wel goed zijn.” Bij grindraces is de kans op valpartijen en uitval van apparatuur immers groter dan bij wegraces. “Het is allemaal goed, maar als je ketting breekt, is het duidelijk.”

Goede benen

Toen ze eenmaal aan de race van 140 kilometer begon, voelde Oosterwoud al snel dat ze goede benen had. Ze brachten haar snel in een goede positie. “Maar ik heb geen zin om op mijn hoofd in het gat te klimmen waar ik al een tijdje zit te wachten.” Later reed ze alleen verder.

Na een solo van zo’n zestig kilometer, waarin ze veel eerder gestarte mannengroepen inhaalde, kwam Oosterwoud alleen aan in Pieve di Soligo. Lisa Wörner, ook een Nederlandse, eindigde als tweede op bijna anderhalve minuut achterstand, en de Duitse Lea Lützen werd derde.

Geëerd

Zo werd Oosterwoud aan het eind van de middag gehuldigd op het podium, compleet met regenboogtrui en gouden medaille. ‘Hiel moai,’ zei ze, nog niet helemaal beseffend wat ze had gedaan. Van debutant in het grindcircuit naar wereldkampioen binnen vier maanden. Het kan veranderen. Lachend: “Ik denk dat ik blij word van deze wedstrijden.”

Oosterwoud was niet de enige Friese WK-deelnemer. Taeke Oppewal uit Sneek eindigde zaterdag als dertiende bij de mannen 50-54 jaar, Paulien Koster (Delfstrahuizen) eindigde als 65e achter de Poolse winnares Katarzyna Niewiadoma in de race voor elite vrouwen. Zondag komen de mannen 19-34 jaar, 35-39 jaar, 40-44 jaar en 45-49 jaar in actie.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *