Biden hekelt ‘gewetenloze’ aanval en belooft ‘onwrikbare’ steun aan IsraëlWoordvoerder van het Israëlische leger: situatie nog niet onder controle

De situatie in Israël was aan het begin van de nacht nog niet volledig onder controle. Dat heeft een woordvoerder van het Israëlische leger gezegd, meldt Reuters. Het Israëlische leger was vanaf 01.30 uur lokale tijd (12.30 uur Nederlandse tijd) in sommige delen van Zuid-Israël nog steeds verwikkeld in gevechten met Hamas.

In een briefing op sociale media zei de woordvoerder ook dat het grote aantal burgers en soldaten dat door Hamas werd gegijzeld tijdens de verrassingsaanval van zaterdag op Israëlische steden in de buurt van Gaza, de toekomst van de oorlog zou bepalen en wat Israël tegen Hamas zal doen.

Volgens een militaire woordvoerder van Hamas is het totale aantal gegijzelde Israëlische soldaten “meerdere malen groter” dan tientallen.

Biden hekelt een ‘gewetenloze’ aanval en belooft ‘onwrikbare’ steun aan Israël

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de aanval van Hamas op Israël zaterdag als “gewetenloos” bestempeld en beloofd dat zijn regering ervoor zal zorgen dat Israël “heeft wat het nodig heeft om zichzelf te verdedigen” na de verrassingsactie. Dat meldt persbureau AP.

Biden heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verzekerd dat de Verenigde Staten “het volk van Israël steunen in het licht van deze terroristische aanslagen”, zei de president in het Witte Huis. “Israël heeft het recht zichzelf en zijn volk te verdedigen, punt uit. Er is nooit enige rechtvaardiging voor terroristische aanslagen en de steun van mijn regering voor de Israëlische veiligheid is rotsvast en onwrikbaar”, aldus Biden.

De president waarschuwde de vijanden van Israël niet te proberen de aanval op Israël te gebruiken om voordeel te behalen. ‘De wereld kijkt toe’, zei hij.

De vijandelijkheden vertegenwoordigen een aanzienlijke tegenslag voor de Amerikaanse inspanningen om de betrekkingen tussen Israël en de Arabische landen te helpen normaliseren door de zogenaamde Abraham-akkoorden uit te breiden – ook met Saoedi-Arabië. Amerikaanse functionarissen erkennen dat het onwaarschijnlijk is dat deze inspanningen vruchten zullen afwerpen zolang er een actief conflict is tussen Israël en de Palestijnen.

Welkom op deze blog

Deze blog volgt NRC ontwikkelingen in Israël en Gaza.

Lees hier onze vorige blog.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *