Beleggers kijken naar kwartaalcijfers banken VS en conflict Israël

[ad_1]

Veel banken hebben de laatste tijd geprofiteerd van de gestegen rentetarieven. Uit de cijfers die JPMorgan Chase, Wells Fargo en Citigroup vrijdag presenteerden, blijkt onder meer of zij uit voorzorg tegen economische teruggang meer of minder geld opzij hebben moeten zetten. Bovendien wordt duidelijk of ze veel last hebben gehad van de scherpe stijging van de obligatierentes van de afgelopen week, waardoor de waarde van leningen op hun eigen balans zou kunnen dalen.

De financiële markten zullen ook in de gaten houden of de aanvallen van Hamas op Israël, de dodelijkste van de afgelopen decennia, uitmonden in een groter conflict. Israël heeft aangekondigd hard terug te zullen slaan en de Verenigde Staten beloofden het land te steunen. Geopolitieke onzekerheid maakt goud vaak een aantrekkelijkere belegging, omdat het edelmetaal in turbulente tijden als stabiel in waarde wordt gezien. Daarnaast zou de dollar verder kunnen stijgen als ‘veilige haven’ voor beleggers, zo wijst markteconoom Peter Cardillo van Spartan Capital Securities in een interview met persbureau Reuters.

Verliezen

De gevechten veroorzaakten aanzienlijke verliezen op de beurzen in het Midden-Oosten. De aandelenbeurs van Tel Aviv, die zondag open was, verloor de dag na de Hamas-aanvallen zo’n 6,5 procent. De aandelenmarkt in de Saoedische hoofdstad Riyadh verloor 1,6 procent.

Ook de olieprijzen blijven aandacht vragen. Experts verwachten een kleine schokreactie als gevolg van de aanslagen in Israël, die voor een prijsstijging kunnen zorgen. Tegelijkertijd zal de impact van het conflict op de oliemarkten voorlopig niet heel groot zijn, verwacht econoom Brian Jacobsen van Annex Wealth Management. “Het hangt ervan af hoe lang dit duurt en of anderen bij het conflict worden betrokken.”

Op macro-economisch vlak zullen de inflatiecijfers in de VS en Duitsland waarschijnlijk de aandacht trekken. Deze geven een beeld van het toekomstige rentebeleid van centrale banken. Daarnaast publiceert de Amerikaanse Federal Reserve de notulen van haar laatste rentevergadering.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *