Pretty Woman de musical is precies wat je ervan verwacht: een hele hoge dosis nostalgie | Show

[ad_1]

beoordelingHet was de doorbraak van Julia Roberts en wordt nog steeds beschouwd als een van de beste romantische komedies aller tijden: Pretty Woman. Zondag ging de musicalversie in première, die qua verhaallijn misschien achterhaald is, maar desalniettemin erg vermakelijk was.

  • Sterrenwaardering
  • Sterrenwaardering
  • Sterrenwaardering
  • Sterrenwaardering
  • Sterrenwaardering

  Muzikaal

Een succesvolle zakenman pikt een prostituee van de straat, verandert haar met behulp van zijn creditcard in een fatsoenlijke dame en redt haar uit de onderwereld. Anno 2023 hoeft een scenarioschrijver met zo’n liefdesverhaal niet meer aan te kloppen. Werd overal wakker! Maar zondagmiddag was het in het Beatrix Theater in Utrecht de klassieker der klassiekers waarbij verwacht, en niet gehoopt werd, dat de iconische taferelen voorbij zouden komen.

De bezoekers kregen waar voor hun geld. In veel opzichten is ‘Pretty Woman the Musical’ een letterlijke kopie van de film uit 1990: Vivians zwarte kniehoge laarzen met daarin een strook condooms inclusief een glimmend gouden variant (“daar komt geen enkele zwemmer doorheen”), de valse zangscène in bad, de snobs in de dure kledingwinkel, de tranen bij de opera en de roos tussen de tanden van zakenman Edward als hij eindelijk zijn liefde aan Vivian betuigt. Het is er allemaal. Zelfs de hoofdrolspelers Vivian (Shanna Slaap) en Edward (Jan Kooijman) lijken op de charmante verschijningen van Julia Roberts en Richard Gere in hun jonge jaren.

Knie

De makers hebben echter een poging gedaan om de musical actueel te maken. Nou ja, een klein beetje. Op de achtergrond van Hollywood Boulevard zien we twee mannen de liefde bedrijven en de liedjes benadrukken ook keer op keer dat de vrouwelijke spelers – ook al zijn ze in de wereld van pooiers en onderdrukking beland – hun dromen moeten volgen. Het wordt de mantra van de musical.

Ook Vivian is op het podium meer geëmancipeerd dan op het scherm. Op het moment dat Edwards onhandige collega haar betast en vernedert, geeft ze hem een ​​knie en slaat hem met haar eigen handen tegen de grond. In de film is het Edward die met hem in botsing komt. Het zorgt voor gejuich in de zaal, vooral van vrouwelijke bezoekers die speciaal voor de gelegenheid in het rood en glitters gekleed zijn.

Jan Kooijman en Shanna Slaap in Pretty Woman the Musical
Jan Kooijman en Shanna Slaap in Pretty Woman the Musical © Brunopress

Moeilijke opdracht

Shanna Slaap staat voor een moeilijke taak. Ze treedt in de voetsporen van wereldster Roberts, die voor haar rol een Golden Globe ontving. Hoewel Sleep soms te beleefd spreekt voor een meisje van de straat, maakt haar losse speel- en zangtalent veel goed. Ook tegenstander Jan Kooijman mag tevreden zijn. Zondag maakte hij zijn muzikale debuut, waarin hij een gereserveerde, rigide zakenman speelt, net zoals Richard Gere dat in de jaren negentig deed. Zijn zang is middelmatig. Liever zien we Kooijman – die is opgeleid als professioneel danser – meer dansen, maar het script laat dat waarschijnlijk niet toe. Voor de musical, die in 2018 in Chicago in première ging, gelden allerlei beperkingen.

Ook Lisa Loeb kreeg hiermee te maken. De cabaretier en Slimste Persoon winnaar mocht de musical vertalen naar het Nederlands, zonder het script al te veel te wijzigen. Daarin is ze uitstekend geslaagd, vooral in de humoristische gesprekken tussen Vivian en haar vriendin Kit, die een natuurlijk filter mist. Kit, gespeeld door Dana van der Geer, is een aparte vermelding waard. Met haar stembereik liet ze de cocktailglazen in de foyer trillen.

Pretty Woman is geen musical die de bezoeker wegblaast of aan het denken zet (hooguit over de genderverhoudingen, die de afgelopen dertig jaar flink veranderd zijn). Het is precies wat je verwacht: een hele hoge dosis nostalgie.

Kit De Luca (Dana van der Geer) in Pretty Woman
Kit De Luca (Dana van der Geer) in Pretty Woman © Brunopress

Luister ook hieronder naar de AD Media Podcast. Je kunt al onze podcasts vinden op ad.nl/podcasts.Bekijk hieronder onze show- en entertainmentvideo’s:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *