Tata Steel schrapt 800 banen, mogelijk ook gedwongen ontslagen

[ad_1]

Staalfabriek Tata Steel schrapt 800 banen, bijna tien procent van het totaal, in IJmuiden. De reden hiervoor is volgens het bedrijf de slechte situatie op de Europese staalmarkt. Dat maakte het bedrijf maandagmiddag bekend. Het gaat om 500 banen, voornamelijk in managementfuncties, en om 300 uitzendkrachten en openstaande vacatures. Momenteel werken er ongeveer 9.000 mensen in de fabriek. Gedwongen ontslagen kunnen niet worden uitgesloten.

Er is al jaren sprake van overcapaciteit op de Europese staalmarkt; Er zijn te veel staalfabrieken voor de vraag. De fabriek in IJmuiden draait doorgaans relatief goed en rapporteerde onlangs over het boekjaar 2022-2023 een winst van 665 miljoen.

Volgens het bedrijf is de situatie inmiddels echter verslechterd en is een inkrimping van het personeelsbestand noodzakelijk. De Europese industrie heeft het de afgelopen maanden moeilijk gehad en het wordt steeds belangrijker om een ​​”sterke concurrentiepositie” te hebben, aldus een verklaring van Tata Steel. “Zeker nu steeds meer landen een actiever industriebeleid voeren, waardoor ook het gelijke speelveld in Europa wordt verstoord.” Een woordvoerder van de fabriek wijst in een toelichting bijvoorbeeld op een recente Duitse maatregel om grote industriële bedrijven kortingen te geven op elektriciteit.

De banen die Tata Steel wil schrappen zijn nog niet uitgesplitst in concrete ‘personen’, daar gaat het bedrijf de komende tijd naar kijken. Dan wordt ook duidelijk of een deel ervan kan worden opgevangen als werknemers de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Een groot deel van de medewerkers bij Tata Steel is relatief oud.

Stakingen

De Centrale Ondernemingsraad (COR) heeft in een eerste reactie kritisch gereageerd op de aankondiging. De verlaging zou volgens de COR “onnodig en onwenselijk” zijn. “De COR zal samen met de lokale ondernemingsraden de komende adviesaanvragen bekijken en zeer kritisch beoordelen.” Wel zegt de COR dat het “geen verrassing” is dat de fabriek het nu financieel moeilijk heeft.

Volgens een woordvoerder gaan er geen banen verloren in het team dat werkt aan de duurzaamheidsplannen van de fabriek. In 2030 zal Tata Steel, de grootste CO2emitter komt uit Nederland, deels schonere productie op basis van waterstof.

De Europese staalmarkt is al jaren een hoofdpijndossier voor staalbedrijven. De marges zijn vaak erg dun en de kosten moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden. In 2020 dreigde Tata Steel met een nog grotere ontslagronde in IJmuiden. Na stakingen onder leiding van de FNV, die bijna de helft van het Tata-personeel in dienst heeft, kwam daar uiteindelijk relatief weinig van terecht.

Nog geen twee weken geleden leek het zeer waarschijnlijk dat Tata Steel ook een groot aantal ontslagen bij een grote fabriek in Wales zou aankondigen. Volgens Britse media stond de Indiase groep op het punt aan te kondigen dat er in de fabriek in Port Talbot ruim 3.000 banen verloren zouden gaan als onderdeel van het vergroeningsprogramma. Die aankondiging is er uiteindelijk nooit gekomen. Een woordvoerder van de Nederlandse fabriek benadrukt dat de maatregelen in Nederland daar niets mee te maken hebben, en dat ze ook los staan ​​van de vergroeningsplannen in IJmuiden.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *