Olieprijzen stijgen door aanval Hamas op Israël

[ad_1]

De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie (van 159 liter) steeg met 4 procent naar $86,07. Brent, de benchmark voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, kost momenteel 3,7 procent meer, op $87,72 per vat. Vorige week daalden de olieprijzen scherp als gevolg van de afnemende vraag naar benzine in de Verenigde Staten en zorgen over een recessie als gevolg van de hoge rente. De sterke dollar zette ook de prijzen onder druk, omdat olie duurder wordt voor handelaren met andere valuta. Dat ondermijnt de vraag. Goud werd ruim een ​​procent duurder, met $1.865 per troy ounce (31,1 gram).

De Hamas-aanval en de Israëlische oorlogsverklaring als reactie hierop hebben al meer dan duizend doden geëist. De VS hebben ook aangegeven oorlogsschepen naar de regio te zullen sturen. Ook de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal berichtte dat Iraanse veiligheidsfunctionarissen Hamas zouden hebben geholpen bij het plannen van de aanval op Israël.

Aanvoerkanaal

Iran is een belangrijke olieproducent en een voorstander van Hamas. Elke vergelding tegen Teheran zou de doorgang van schepen door de Straat van Hormuz in gevaar kunnen brengen. Iran heeft vaak gedreigd dat belangrijke aanvoerkanaal te sluiten. Het land ontkende echter maandag dat het betrokken was bij de aanval van Hamas op Israël, zo meldde de krant The Jerusalem Post. De Iraanse delegatie bij de VN heeft hierover een verklaring afgegeven. In de verklaring stond wel dat Iran de Palestijnen zonder voorbehoud zou steunen.

De gevolgen van de Israëlische aanvallen weerkaatsten zondag ook op de aandelenmarkten in het Midden-Oosten, waar aanzienlijke koersverliezen werden geleden. De Aziatische aandelenmarkten lieten maandag een gemengd beeld zien. In Shanghai, waar beleggers terugkeerden na de nationale feestweek, daalde de hoofdindex met 0,7 procent. In Hong Kong werd de ochtendsessie afgelast vanwege een tyfoon en wordt de aandelenhandel later op de dag hervat. De Australische aandelenmarkt klom 0,3 procent. In Japan en Zuid-Korea waren de aandelenmarkten gesloten.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *