Het politieke debat over abortus wordt weer ideologisch door GroenLinks-PvdA

[ad_1]

Op het laatste moment voor de verkiezingen diende GroenLinks-PvdA een wetsvoorstel in om abortus te decriminaliseren. Met het wetsvoorstel wil de linkse fractie een uitspraak van de Tweede Kamer afdwingen.

Of het voorstel kans maakt is onzeker, maar het initiatief zal abortus zeker weer hoog op de politieke agenda zetten. Het debat gaat dit keer niet over praktische zaken als de verplichte bedenktijd of de vraag of de abortuspil door een huisarts kan worden verstrekt. Het wordt nu ideologisch: wat is abortus? Hoort de ingreep thuis in het strafrecht, of is het een medische beslissing tussen arts en vrouw?

Voor GroenLinks-PvdA is het zoeken naar dit debat de volgende stap na de eerdere discussies. Abortus is een zorg, zegt initiatiefneemster Corinne Ellemeet, Tweede Kamerlid voor GroenLinks-PvdA. “Abortus hoort niet thuis in het strafrecht.” Volgens Ellemeet criminaliseert de huidige aanpak artsen en stigmatiseert zij vrouwen die abortus ondergaan. “Maar door het strafrecht zullen artsen geen betere zorg verlenen en zullen vrouwen geen zorgvuldiger keuzes maken. Daar hebben we de gezondheidszorgwetgeving voor.” Ook op een ander traject kunnen de zorgvuldigheidseisen worden gegarandeerd.

Geen flexibele regels meer

In Nederland is het afbreken van een zwangerschap formeel nog steeds een misdrijf dat is opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. Er geldt een ‘nee, tenzij’-regel. De procedure is alleen toegestaan ​​als deze wordt uitgevoerd door een arts in een gecertificeerde kliniek of een erkend ziekenhuis. Het voorstel van de linkse partijen betekent niet dat de regels soepeler worden, maar wel dat ze onder een ander domein van de medische zorg worden gebracht.

Links wil abortus ook decriminaliseren om een ​​andere, meer politieke reden. Conservatieve krachten zouden de huidige abortusregels opnieuw in het strafrecht kunnen aanscherpen, zo wordt gevreesd. Het recht op abortus staat onder druk, onder meer in de VS, Polen en Italië. Volgens GroenLinks-PvdA kan dit ook in Nederland gebeuren. De fractie spreekt zelfs van ‘een laatste kans’ om dit te voorkomen, door de abortusregels uit voorzorg over te hevelen naar het domein van de gezondheidszorg.

“Gevestigde en nieuwe partijen nemen vrouwenrechten niet erg serieus”, zegt Ellemeet. Volgens haar stemde Pieter Omtzigt onlangs in de Tweede Kamer “nog conservatiever over abortus dan het CDA”.

Sleutelrol VVD

Dit onderwerp werd dit voorjaar al besproken in de Tweede Kamer. Een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden is tegen het schrappen van abortus uit het Wetboek van Strafrecht. CDA, ChristenUnie, SGP, PVV en Forum voor Democratie zijn principieel tegen. “Zonder dit artikel zeggen we dat een ongeboren leven dat niet levensvatbaar is geen bescherming verdient”, aldus CU-fractieleider Mirjam Bikker.

Veel hangt af van de VVD. Aan de ene kant is die fractie niet overtuigd van de noodzaak van het linkse voorstel, maar aan de andere kant zegt ze met een ‘open geest’ naar de kwestie te kijken. D66 is er voorstander van om dit uit het strafrecht te halen. De huidige aanpak houdt het stigma op abortus in stand, zei de fractie dit voorjaar in het vorige parlementaire debat over dit onderwerp.

Lees ook:

GroenLinks en SGP proberen bijvoorbeeld respectvol te debatteren over abortus

Kamerleden Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Kees van der Staaij (SGP) zochten elkaar op: hoe konden ze samen een goed gesprek voeren over abortus. Ze staan ​​qua politieke opvattingen diametraal tegenover elkaar, maar kunnen goed met elkaar overweg. ‘We dagen elkaar graag uit’, zeiden ze in 2020 in dit betoog.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *