Gaan de VS Iran aanpakken voor het geweld in Israël, of zijn lage olieprijzen belangrijker?

[ad_1]

Toen Egypte en Syrië vijftig jaar geleden Israël aanvielen, leidde de Jom Kipoeroorlog tot een oliecrisis die ook Nederland trof. Marktanalisten zijn nog steeds voorzichtig over de economische gevolgen van de oorlog tussen Israël en de terroristische organisatie Hamas. Deze hangen grotendeels af van de reacties van de VS, Iran en Saoedi-Arabië.

Oliehandelaren houden er wel rekening mee dat Iran door de oorlog mogelijk minder olie gaat exporteren. Als het waar is dat Iran rechtstreeks betrokken is bij de aanval op Israël, zoals de… Wall Street Journal Volgens rapporten en Iran ontkent, zou dit ertoe kunnen leiden dat de Verenigde Staten de sancties tegen Iran strenger zullen opleggen.

Iran is actiever op de oliemarkt

Deze olieproducent is nog steeds onderworpen aan sancties, maar de Amerikaanse regering-Biden heeft deze minder streng gehandhaafd dan voorheen. Als gevolg hiervan kan Iran momenteel dagelijks 3 miljoen vaten olie produceren, een half miljoen vaten meer dan begin dit jaar.

De VS hebben de teugels losgelaten omdat de energieprijzen zo sterk zijn gestegen, vermoedt ING-analist Warren Patterson. President Joe Biden treedt niet te hard op tegen Iran om inflatie in eigen land te voorkomen. “Maar het zal voor de VS moeilijk zijn om dit vol te houden als Iran met deze aanvallen te maken krijgt”, zei Patterson in een analyse.

De markt wacht op de-escalatie

Dat de prijzen op de oliemarkten zijn gestegen sinds de aanval op Israël komt doordat handelaren meer risico’s in acht nemen en rekening houden met de toenemende krapte op de markt. Zo werd Brent-olie maandagochtend 3,7 procent duurder. Deutsche Bank Research merkt op dat de prijzen vorige week met 11 procent zijn gedaald.

“Israël is een zeer marginale olieproducent en daarom zullen de recente ontwikkelingen weinig directe impact hebben op de olievoorziening. Maar gezien de oplopende spanningen in de regio en het risico dat het conflict zich verspreidt, zal de markt nerveus blijven totdat er een duidelijke de-escalatie plaatsvindt”, aldus Patterson.

China is een vaste klant voor Iran

Vooral China is een grote afnemer van olie uit Iran, meldt Bloomberg. Deze olie wordt verhandeld via landen als Maleisië, waardoor de herkomst minder duidelijk is. Volgens gegevensbureau Kpler kocht China in augustus 1,5 miljoen vaten Iraanse olie per dag.

Olieraffinaderijen in China hebben er nog steeds vertrouwen in dat ze goedkopere olie uit Iran kunnen blijven kopen, zegt Bloomberg, op basis van anonieme bronnen. Ze gokken erop dat Washington wil voorkomen dat de olieprijzen te snel stijgen. Zelfs nu de VS onder druk staan ​​om in actie te komen, zal de regering-Biden de inflatie in de gaten houden vanwege de presidentsverkiezingen van volgend jaar, verwachten zij.

Als de VS de teugels aanscherpt en de zaken moeilijker maakt voor Iran, kan Rusland hiervan profiteren. Omdat dit land in oorlog ook ruwe olie aan China levert.

Wat doet de OPEC?

In 1973 begon de OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, een olieboycot tegen landen die Israël steunden in de Arabisch-Israëlische oorlog, waaronder de Verenigde Staten en Nederland. Warren Patterson verwacht nu niet dat de Opec zijn beleid zal veranderen. Als de olieprijs boven de $100 per vat stijgt, zou Saoedi-Arabië de olieproductie kunnen verhogen, voorspelt hij. Maar in dat geval dragen de Saoedi’s feitelijk bij aan een minder overbelaste markt.

Voor een blijvende impact op de oliemarkten moet er sprake zijn van een blijvende vermindering van het aanbod, of van een verstoring van de vraag, zegt analist Vivek Dhar van de Commonwealth Bank of Australia. “Als dat niet het geval is, is de prijsreactie doorgaans tijdelijk. Dat heeft de geschiedenis ons geleerd.”

“Geopolitieke risico’s zullen op de markten niet lang aanhouden”, zegt Deutsche Bank Research. “Maar de ontwikkelingen van dit weekend kunnen leiden tot indirecte effecten in de komende weken, maanden en jaren.”

De Israëlische centrale bank komt tussenbeide

De Israëlische centrale bank heeft maandag aangekondigd dat zij de komende periode tot 30 miljard dollar aan vreemde valuta zal verkopen om de wisselkoers van de sjekel te stabiliseren. Het is de eerste keer dat de Israëlische centrale bank dollars heeft verkocht.

Op de Amsterdamse beurs profiteerde Shell maandagochtend (plus 2,3 procent) van de hogere olieprijzen, als sterkste stijger in de AEX-index. Sectorgenoot BP won ruim 3 procent in Londen.

Lees ook:

Israël wordt wakker in een nachtmerrie

Hamas heeft Israël met de bloedige terroristische acties van dit weekend in een nachtmerrie gestort. Voor het eerst in vijftig jaar is het land officieel in oorlog. Hamas eist de hoofdprijs voor het grote aantal Israëlische gijzelaars.

Het laatste nieuws in ons liveblog over de oorlog in Israël.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *