Netherlands extra alert to safety of Jewish buildings


Nederland is “extra alert” op de veiligheid van Joodse gebouwen zoals synagogen en moskeeën, zei premier Mark Rutte na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad over de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden. NOS rapporten. In Israël zijn minstens 700 mensen gedood en in Gaza ruim 400. Hamas-terroristen gijzelden ook ongeveer 130 mensen.

De synagoge in Tilburg meldde dat de bedreigingen tegen haar toenamen nadat de terreurgroep Hamas Israël had aangevallen, en Israël terugsloeg. Dat vertelt een woordvoerder van de synagoge in Middelburg Omroep Zeeland dat de joodse gemeenschap daar om soortgelijke redenen extra beveiliging krijgt.

Rutte zei dat heel Nederland, en de Joodse gemeenschap in het bijzonder, geschokt is door de aanslagen. “Er is veel zorgen en angst” in de Joodse gemeenschap, zei hij. Hij zei niet welke extra maatregelen de autoriteiten nemen rond Joodse instellingen. “We moeten mensen niet wijzer maken dan ze zijn.”

“Nederland erkent volledig het recht van Israël om zichzelf te verdedigen”, herhaalde Rutte na de bijeenkomst. Maar in tegenstelling tot Oostenrijk zal Nederland de financiële steun aan de Palestijnen niet opschorten. “Wij financieren Hamas, een terroristische beweging, niet”, zei Rutte. Hij wees erop dat de Palestijnen in Gaza ook al zestien jaar “onder het juk” van Hamas leven. “We moeten onderscheid maken tussen gewone Palestijnen en Hamas.”

Rutte kreeg veel vragen van journalisten over symbolische vormen van steun, in het bijzonder het hijsen van de Israëlische vlag. Alle Nederlandse ministeries deden dat maandagochtend, maar meerdere grote steden kozen daartegen. Volgens Rutte geeft Nederland geen ‘vlaginstructies’ voor buitenlandse vlaggen. Over de reden dat hij op zijn Ministerie van Algemene Zaken de Israëlische vlag voerde, zei Rutte: “250 mensen werden op een festival in koelen bloede afgeslacht. Het minste wat we kunnen doen is die vlag ophangen.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *