Zoektocht naar slachtoffers aardbevingen Afghanistan gaat door

[ad_1]

De aardbevingen waren de dodelijkste voor Afghanistan in jaren. Ze troffen onder meer de stad Herat, waar schade werd aangericht aan de minaretten van de beroemde moskeeën. Dertien dorpen zijn zwaar getroffen en op een aantal van die plaatsen zitten nog steeds mensen bekneld onder het puin van ingestorte gebouwen.

Van de slachtoffers die met ernstige verwondingen in ziekenhuizen zijn opgenomen, zijn twee op de drie vrouwen en kinderen, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “De aardbeving vond plaats rond 11.00 uur toen mannen niet thuis waren, dus de meerderheid van de gewonden en doden zijn vrouwen en kinderen die op dat moment thuis waren”, aldus de WHO.

Taliban

Volgens de WHO blijft de financiering van humanitaire hulp aan Afghanistan van cruciaal belang. De gezondheidszorg in het land is voor een groot deel afhankelijk van hulp uit het buitenland, maar sinds de Taliban ruim twee jaar geleden de macht greep is dit vrijwel verdwenen en bovendien verkeert Afghanistan in een grote economische crisis, waardoor ook de gezondheidszorg kampt met bezuinigingen.

Afghanistan vraagt ​​landen om hulp in deze ‘cruciale tijd’. Buurlanden Pakistan en Iran hebben aangeboden reddingswerkers en humanitaire hulp te sturen. De Verenigde Naties hebben 5 miljoen dollar (circa 4,75 miljoen euro) aan hulp toegezegd.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *