Wall Street omlaag na aanval Hamas op Israël

[ad_1]

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant heeft opdracht gegeven tot een volledige blokkade van Gaza. Dit betekent dat elektriciteit, voedsel, water en brandstof niet langer naar de Gazastrook zullen stromen. Het Israëlische leger zegt 300.000 reservisten te hebben opgeroepen vanwege het geweld.

Kort na het begin van de handel noteerde de Dow Jones-index iets lager op 33.395 punten. De brede S&P 500 verloor 0,4 procent tot 4.293 punten. De Nasdaq daalde 1 procent naar 13.302 punten. De technologie-indicator steeg vrijdag met 1,6 procent, ondanks een sterker dan verwachte Amerikaanse banengroei in september. Dit voedde aanvankelijk de rentevrees, maar uiteindelijk overheerste het optimisme over de sterke Amerikaanse economie en de dalende inflatie.

Columbus dag

Maandag is er geen handel op de Amerikaanse obligatiemarkten. In tegenstelling tot de aandelenmarkten blijven ze gesloten vanwege de viering van Columbus Day.

De olieprijzen stegen scherp vanwege de vrees dat de aanvoer van ruwe olie uit het Midden-Oosten in gevaar zou kunnen komen als de oorlog in Israël escaleerde. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 3,7 procent naar $85,82. Brentolie kostte 3,4 procent meer, op $87,46 per vat.

Walt Disney

Grote Amerikaanse oliemaatschappijen als Exxon Mobil en Chevron profiteerden van de hogere olieprijzen en stegen met 3,7 en 2,4 procent. Ook defensiebedrijven stonden in de belangstelling vanwege de onrust in het Midden-Oosten. Lockheed Martin en RTX wonnen 8 en 4 procent.

Walt Disney steeg 1,1 procent. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal heeft Trian Fund Management van activistische investeerder Nelson Peltz zijn belang in de entertainmentgroep uitgebreid. Peltz zou graag meerdere zetels in de raad van bestuur willen bemachtigen.

Ook de Amerikaanse dollar, die in onzekere tijden als veilige haven wordt gezien, steeg in waarde. De euro was $1,0554 waard, vergeleken met $1,0596 op vrijdag. Goud, een andere veilige haven, werd ongeveer 1 procent duurder.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *