Drie man sneller dan Max Verstappen tijdens VT2 in Las Vegas: ‘Hele programma afgewerkt, dat was het belangrijkste’ | Formule 1

[ad_1]

Met samenvattingMax Verstappen nam in de tweede vrije training in Las Vegas genoegen met de zesde plaats. In wat al snel een PR-drama werd voor de organisatie en de Formule 1, gebeurde er (gelukkig) nog genoeg midden in de Amerikaanse nacht. Charles Leclerc was veruit de snelste en lijkt met zijn Ferrari goede referenties te hebben op The Strip.


Noud Bemelen


Om 02.30 uur lokale tijd kon het eindelijk beginnen in Las Vegas. Ongeveer zes uur later debacle met de losse putdeksel(s), waardoor er in FP1 nog geen tien minuten gereden kon worden, was de baan eindelijk helemaal in orde en gingen de lichten weer op groen in Las Vegas. Ter compensatie kregen de machinisten een half uur langer de tijd om te trainen en die minuten zouden goed benut worden. De tribunes? Door personeelstekort stonden ze nu helemaal leeg.

Lees ook
• Toto Wolf lacht felle kritiek op spot in Las Vegas weg: ‘We hebben het over een verdomde putdeksel’

De baantemperatuur was laag: 15,5 graden. En dan lag er nog geen rubber op het asfalt, dat ook geen steunklassen kent. Het zoeken naar grip had dan ook de eerste prioriteit, maar meerdere coureurs hadden hier aanvankelijk moeite mee. Verstappen schoot er in bocht 12 rechtdoor en hij was bepaald niet de enige.

Kijk hoe Verstappen remde:

Toch verliep de tweede vrije training – op het voor de teams nog onbekende stratencircuit op The Strip – vlekkeloos. De Ferrari’s vonden hier al snel hun plekje. Charles Leclerc was de hele tijd snel, terwijl Carlos Sainz ook een volledige trainingsessie kon voltooien nadat zijn monteurs veel werk hadden verzet om de auto startklaar te maken.

Onbegrijpelijke gridstraf voor Sainz
Carlos Sainz weet voor de kwalificatie al dat hij zondag tien plaatsen terug op de grid zal komen. De Spanjaard vernielde zijn Ferrari tijdens FP1 door een loszittende putdeksel, waardoor het team meerdere onderdelen moest vervangen. Omdat Sainz weinig had kunnen doen om de schade te voorkomen, vroeg Ferrari om dispensatie, maar dat verzoek werd niet gehonoreerd. De stewards meldden dat ze graag hun handen over hun hart hadden willen rollen, maar dat de regelgeving dit niet toestond.

Verstappen kende een rustige start van het raceweekend, maar kon het niet laten om Leclerc in het eerste halfuur training een speldenprikje te geven. “Max is al aan het racen”, zei de Ferrari-coureur nadat de Nederlander hem had ingehaald. Toch was Leclerc over de hele sessie beduidend sneller dan de toch al gekroonde wereldkampioen. Het verschil bedroeg bijna een seconde: 1.35,265 tegen 1.36,183. Tussen de twee op de tijdenlijst stonden ook Sainz, Fernando Alonso, Sergio Pérez en Valtteri Bottas.

Zo kwam Leclerc wellicht naar voren als de vroege favoriet als het gaat om poleposition in de gok- en entertainmentstad. Hij zal er zaterdag (vanaf 9.00 uur Nederlandse tijd) enigszins alleen voor staan ​​voor het team van Ferrari, omdat Sainz een gridstraf van tien plaatsen oploopt na het verdelen van de startposities.

Verstappen en Leclerc waren al aan het racen in Vegas:

“Het circuit was erg glad”, zei Verstappen na de tweede vrije training. “Doordat we in de eerste training niet veel konden rijden, duurde het langer om rubber op de baan te krijgen. We hebben ons hele programma kunnen afwerken. Dat was het belangrijkste.”

Volgens Verstappen moet het team nog goed kijken naar de bandenkeuze. “De zachte banden zijn goed voor één ronde, maar in de… lange termijn ze hebben het moeilijk. En ook de mediumbanden presteerden niet zoals verwacht. We moeten nog steeds naar de slijtage kijken. Maar ik denk dat het er goed uitziet vergeleken met anderen.


Max Verstappen in actie.
Max Verstappen in actie. © Getty Images via AFP

13:01

Einde van VT2

Dit was het! We kunnen in ieder geval niet zeggen dat we na al het lange wachten een saaie training hebben gezien. Er gebeurde genoeg. De ene keer verbetering na de andere, met uiteindelijk Charles Leclerc bovenaan. Een halve seconde verder vinden we Carlos Sainz, met Max Verstappen (P6) op slechts één seconde achterstand.

Met ook Fernando Alonso en Sergio Pérez ‘in de mix’ hopen we dat het zaterdag een spannende strijd om pole position wordt op The Strip. Ik zie je graag morgen!


12:55

Met nog 5 minuten te trainen is bijna iedereen onderweg. Bijna iedereen, want Russell is de enige die binnen is. P12 en een zeer betekenisloze tijd van hem. Hamilton zit in de andere Merc op P9.

12:49

Deze man is de hele training zo snel geweest. Ook voor Ferrari zal hij het morgen alleen moeten doen, want Sainz heeft uitzicht op een gridstraf van 10 plaatsen…

Getty Images via AFP
© Getty Images via AFP

12:40 uur

De tijd van het rijden van snelle rondetijden lijkt voorbij. De laatste 20 minuten kunnen worden gebruikt voor sommige raceruns.

Ook Jos Verstappen ziet vanuit de garage, gekleed in een grote Red Bull-jas.

12:35

Leclerc doet het iets sneller: 1.35,265.

12:33

Leclerc, Sainz, Pérez, Bottas, Verstappen zijn nu de orde aan de ‘top’. Alonso vestigt zich daar op dit moment tussen op P2!

12:31

En wat doet Norris in de tussentijd nog meer? Hij staat nog steeds slechts P20, 2,7 seconden achter op de snelste tijd. Lando gaat nu weer zitten.

Die ronde brengt hem naar P10. Een beetje beter…

12:28

Verstappen verbetert iets, naar 1.36,183 voor nog steeds P2.

12:26

Paars-paars-groen en ruim zes tienden voorsprong op Leclerc: 1.35,696. Wordt Ferrari stilaan de favoriet voor de kwalificatie? Morgen staat alles op rood!

12:24

Er zijn de verbeteringen. Allereerst van Sainz, van wie we nu ook de bevestiging hebben van zijn gridstraf (10 plaatsen), en daarna van Verstappen! Hij stelt deze in op 1.36.307.

12:22

Verstappen is aan een outronde begonnen op verse zachte banden. Gaat hij de top van het klassement bestormen? De top 6 ligt nu binnen een tiende van elkaar…

12:19

Alonso racet langs de muren op weg naar een nieuwe toptijd! 1,36,657 voor de Aston Martin.

12:14

Norris gaat nu weer naar P3. De gehele top 4 ligt binnen een tiende van Leclerc. Verstappen staat erachter.

12:10

Hamilton sluit op precies 3 duizendsten achter Leclerc.

Even later maakt laatstgenoemde voor de tweede keer een verbetering in de laatste sector.

12:07

Zal Verstappen dicht bij Leclerc komen? Nee eigenlijk niet. Het is precies drie tiende.

12:05

Voordat Leclerc dat weer doet! Een 1.36.660 van hem. Voorlopig is het 1-2 Ferrari en 3-4 Red Bull.

12:03

Ondertussen zet Verstappen nu een tijd neer. Dat is goed voor P2, 0,148 seconde achter Sainz.

Herstel: 0,390s vanaf Sainz. De Ferrari-coureur heeft zojuist zijn tijd verbeterd.

12:02


12:00 uur

Verstappen startte, maar remde vervolgens af in bocht 12. Hij is niet de eerste. Weg rond.


11:59

Er zijn de nieuwe toptijden. Eerst voor Pérez dan verreweg voor Sainz: 1,36,984.

De Nederlandse coureur van Red Bull Racing, Max Verstappen, racet tijdens de tweede oefensessie voor de Las Vegas Formula One Grand Prix op 17 november 2023 in Las Vegas, Nevada.  (Foto door ANGELA WEISS / AFP)
De Nederlandse coureur van Red Bull Racing, Max Verstappen, racet tijdens de tweede oefensessie voor de Las Vegas Formula One Grand Prix op 17 november 2023 in Las Vegas, Nevada. (Foto door ANGELA WEISS / AFP) © AFP

Uitslag, klassement en programma
kijk hier de uitslag van de Grand Prix vanaf dit jaar, de stand in het algemeen klassement En het programma voor de rest van het seizoen.



Formule 1 seizoensklassement 2023


Kalender Formule 1






[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *