Janny Knol nieuwe korpschef politie: ‘Ik wil ruimte geven aan vakmanschap collega’s’ | Binnenland

[ad_1]

Janny Knol wordt de nieuwe politiechef. Zij volgt vanaf 1 maart 2024 Henk van Essen die sinds 2020 korpschef is. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met de benoeming van Knol. Zij zal de komende jaren de nodige veranderingen binnen de politieorganisatie moeten doorvoeren.

Knol werkt sinds 1990 bij de politie, eerst als politieagent en later als plaatsvervangend politiechef. Sinds 2022 is zij politiechef van Oost-Nederland.

Knol (1969) reageert op haar benoeming op de website van de politie. “Deze stap zet ik vanuit mijn blauwe hart”, aldus de toekomstige korpschef. Een goede samenwerking is één van haar ambities. “Ik wil een korpschef zijn die vooral richting en ruimte geeft aan het vakmanschap van collega’s in de operatie en bij de ondersteuning. Ik heb veel vertrouwen in mijn collega’s en zij moeten zich gesterkt voelen om de goede dingen te doen.”

Demissionair minister van Justitie Dilan Yeşilgöz heeft er vertrouwen in dat Knol ‘richting kan geven aan de grote opgaven van de komende jaren en de ingezette politiestrategie kan verwezenlijken’.

Volgens Van Essen verbindt zijn vervanger ‘moeiteloos verschillende mensen en perspectieven’. “Ik heb er vertrouwen in dat het korps met haar de grote uitdagingen van de komende jaren, zoals de digitale transformatie en capaciteitsvraagstukken, het hoofd kan bieden”, aldus de aftredende korpschef.

Personeelstekort

Er is een groot personeelstekort bij de politie. Uit onderzoek blijkt ook dat er op sommige afdelingen een onveilige en ongezonde werkcultuur heerst. Vooral de Nationale Eenheid kwam in opspraak. Drie medewerkers hebben zelfmoord gepleegd na conflicten op de undercoverafdeling, die deel uitmaakt van deze belangrijke eenheid.

Het onderzoek is onder meer uitgevoerd op verzoek van de Tweede Kamer. De commissie Schneiders concludeerde vorig jaar dat er al langere tijd sprake was van een onveilige werkcultuur. Er zijn veranderingen in gang gezet, maar de Kamer betwijfelt of dit goed genoeg gebeurt en blijft daar kritisch op. Als topbaas kreeg Van Essen ook kritiek vanwege aanhoudende misstanden binnen de politieorganisatie, waar ruim 60.000 mensen werken.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *