LAC Frisia 1883 ligt op koers voor wat moois in de derde klasse: ‘Vooral thuis draait het als een trein’

[ad_1]

Het gaat eindelijk weer goed bij LAC Frisia 1883. Met de 3-0 overwinning op Wykels Hallum wonnen de Leeuwarders de eerste periode en begint de club langzaamaan na te denken over een kampioenschap.

Frisia voert sinds afgelopen zaterdag de derde divisie aan. Qua aantallen staan ​​de Leeuwarders terecht bovenaan – na twee gelijke spelen wonnen de ‘Lakskûn’ de laatste zes wedstrijden op rij – en ook gezien de wedstrijd tegen Wykels Hallum staan ​​ze daar niet voor niets.

Want ondanks de omstandigheden – vrieskou, windstoten, onophoudelijke regenbuien, kortom het was gewoon hondenweer – was duidelijk zichtbaar dat coach Daniël Schmidt momenteel de leiding heeft over een ploeg die heel graag wil voetballen.

Frisia speelde als een gek, versloeg Wykels Hallum van het kastje naar de muur en stond binnen een half uur op 2-0 (resp. doelpunten van Stefan Efdé en Quinten Lamsma). Toen Efdé tien minuten voor rust de 3-0 maakte (tevens de eindstand) zat Frisia Hallum al op haar knieën. Bij de thuisclub was het erg gezellig.

Helemaal beschamend

Dat was vorig seizoen wel anders. In het jaar dat Frisia haar 140-jarig jubileum vierde, degradeerde de club naar de derde divisie. Een enorme schande voor een club die momenteel ruim 1.100 voetballende leden telt. “Het was een rotjaar”, aldus coach Schmidt.

“Privé toch, want ik ben dat jaar gescheiden”, vervolgde Schmidt. Het lukte hem niet om zijn club te laten voetballen. Schmidt: “We hadden veel blessures. De kwaliteit werd steeds slechter. Ik heb er nog harder voor gevochten, maar ik had het gevoel dat het het nog erger maakte.”

De club van Schmidt kwam in een vicieuze cirkel terecht en moest na de zomer opnieuw beginnen in de derde divisie. Schmidt kreeg een nieuwe kans. Voorzitter Martijn Hoekstra: “Wij kijken niet alleen naar iemands palmares. Daniel is hier opgegroeid, hij voelt zich hier thuis. Een jongen die naast trainer zijn alles wil doen voor de club.”

Vier degradaties

In de afgelopen tien jaar degradeerde Schmidt vier keer (twee keer met Sandwallows, één keer met CVVO en één keer met Frisia). Hij is ook klaar voor enig succes. ‘Zeker, ook al schijt ik op mijn strafblad. Ik huil niet tijdens slechte jaren en loop zeker niet met een stijve pik rond tijdens een kampioenschap. Leuk, daar krijg ik energie van.”

Nou, dat plezier is terug bij zijn club. Schmidt denkt dat dit vooral te danken is aan de komst van Juryan Dantuma (de tweede hoofdtrainer). “Juryan voegde daar dat beetje energie aan toe dat ik vorig seizoen kwijt was.” Samen hebben ze een verdomd leuk team samengesteld.

Met het oude materiaal van vorig seizoen en een aantal spelers van buitenaf. Zo kwam Delancha Sabuni (een tongstrelende middenvelder) over van ONS en keerde Anne Kromhout (ervaren, lenig, ijverig) na tien jaar terug naar de club waar hij zijn jeugd doorbracht.

Kromhout vertrok op twintigjarige leeftijd en speelde na tien jaar weer achtereenvolgens Leeuwarder Zwaluwen, Lions ’66, Hardegarijp, Leovardia en Lions. “Altijd op zaterdag, want dan kon ik daarna op pad”, aldus Kromhout. Bij Frisia heeft hij het gevoel dat hij er met zijn neus in is gevallen. “Wat een goede spelers om mij heen. Vooral thuis lopen de zaken op rolletjes. We hebben al een periodetitel. Op naar het kampioenschap”, aldus Kromhout.

Speelplaats

Zijn teamgenoot Stefan Efdé (21), die zijn hele leven voor Frisia heeft gespeeld, voetbalt met dezelfde gevoelens. Het voelt bijna alsof hij in een speeltuin zit. “Wat een goed team om mij heen!” Efdé was altijd middenvelder, maar kreeg dit seizoen de kans om eens een poging te wagen als spits. “Dat was zo goed. Nu ben ik er nog.”

Efdé is nu de topscorer van het team. “Het is even wennen, maar eigenlijk moet ik gewoon zorgen dat ik op de goede plek zit. Dan is scoren heel makkelijk”, zegt Efdé. Ook hij gelooft in een kampioenschap. “Met al onze kwaliteiten blijven we aan de top”, verzekerde Efdé.

Frisia heeft haar positie aan een promotie naar de tweede divisie te danken, aldus voorzitter Hoekstra: “We staan ​​zo snel mogelijk weer op. Dat is ons doel”, erkende Hoekstra.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *