LIVE | VS: geen plannen om Amerikaanse soldaten uit te zenden naar Israël | Buitenland

[ad_1]

04:40

De Palestijnse beweging Hamas zegt niet te willen onderhandelen over gevangengenomen Israëliërs zolang de Gazastrook door Israël onder vuur wordt genomen. In een videoboodschap zegt een woordvoerder van de Al Qassam Brigades, de militaire tak van Hamas, dat ‘Israël bereid moet zijn een prijs te betalen in ruil voor de gevangenen’.

In de videoboodschap, waar The Guardian over bericht, stelt de woordvoerder dat ‘de gegijzelden net als de inwoners van de Gazastrook gevaar lopen‘. Hij doelt op de aanhoudende Israëlische aanvallen op het Palestijnse gebied. Eerder dreigde Hamas al telkens een Israëlische gijzelaar te doden als het Israëlische leger zonder waarschuwing een bombardement uitvoert op burgerwoningen in de Gazastrook.

Israël heeft laten weten dat 150 mensen door Hamasstrijders zijn ontvoerd tijdens de verrassingsaanval zaterdag. Mogelijk zijn er ook Amerikanen gegijzeld.

03:32

Correspondenten van zowel CNN als Al Jazeera melden dat ook in de nacht van maandag op dinsdag explosies klinken in Gaza. Verslaggevers van Al Jazeera zijn vanwege deze bombardementen rond 02.00 uur (Nederlandse tijd) naar de schuilkelder getrokken. Sinds de verrassingsaanval van Hamas op Israël zaterdagochtend voert Israël vergeldingsaanvallen uit op de Gazastrook.

Volgens een Al Jazeera-correspondent in Gaza klinken de explosies ook in onder meer Khan Yunis, een stad in de smalle strook Palestijns gebied. De correspondent spreekt van ‘catastrofale gevolgen voor de humanitaire situatie’. De Gazastrook, een gebied twee keer zo groot als Texel, huisvest zo’n twee miljoen mensen.

Journalisten van CNN, die zich in het zuiden van Israël bevinden, zeggen ook ‘zeer zware explosies’ te horen vanuit Gaza. Ook zien zij overkomende straaljagers, drones en een helikopter.

Over nieuwe slachtoffers is nog niks bekend. Het dodental in de Palestijnse gebieden stond maandag op zo’n 700 mensen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei maandag dat de aanvallen op Hamas van de afgelopen dagen ‘nog maar het begin’ waren.

01:38

Er zijn op dit moment ‘geen plannen’ om Amerikaanse soldaten uit te zenden naar Israël, meldt Witte Huis-woordvoerder John Kirby maandagavond. Er vaart weliswaar een Amerikaans vliegdekschip naar het oosten van de Middellandse Zee zodat Amerikaanse vliegtuigen dichter in de buurt van Israël zijn, maar van ‘Amerikaanse soldaten op Israëlisch grondgebied is geen sprake’, aldus Kirby.

Na de verrassingsaanval van Hamas beloofde de Amerikaanse president Joe Biden vierkant achter Israël te blijven staan. Zijn woordvoerder Kirby verwacht de komende tijd ‘meer hulpverzoeken’ van Israël en zegt deze zo snel mogelijk te zullen beantwoorden, zonder in te gaan op details. Ook zal ‘het Amerikaanse belang in de regio beschermd worden’.

Volgens Kirby is er nog altijd geen hard bewijs dat Iran direct betrokken was bij het plannen van de aanval op Israël. ,,Er is geen twijfel over mogelijk dat Iran een zekere mate van medeplichtigheid heeft”, zei de Witte Huis-woordvoerder tegen verslaggevers, maar berichtgeving van The Wall Street Journal dat Iraanse veiligheidsfunctionarissen Hamas en Hezbollah hielpen bij het plannen van de grootschalige aanval kon hij niet bevestigen.

00:51

De leiders van een aantal grote Europese landen en de Verenigde Staten hebben maandagavond in een gezamenlijke verklaring ‘standvastige en verenigde steun’ voor Israël uitgesproken. De ‘terroristische acties van Hamas’ worden universeel veroordeeld, tegelijkertijd is er oog voor de ‘legitieme ambities’ van Palestijnse burgers.

De verklaring, die door de leiders van Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de VS is opgesteld, stelt dat Israël ‘het volste recht heeft zichzelf te verdedigen tegen deze wreedheden’, doelend op de verrassingsaanval van Hamas afgelopen zaterdag. Israël kan daarbij rekenen op de steun van de Europese Unie en de VS, schrijven de Franse president Emmanuel Macron, Duitse bondskanselier Olaf Scholz, Italiaanse premier Giorgia Meloni, Britse premier Rishi Sunak en Amerikaanse president Joe Biden.

De aanval van Hamas wordt ‘ondubbelzinnig veroordeeld’. ,,Terrorisme is nooit te rechtvaardigen”, stellen de leiders. Tegelijkertijd erkennen ze ‘allen de ambities van het Palestijnse volk’ en steunen ze daarom ‘gelijke rechten en vrijheid voor Israëli’s en Palestijnen’. In de verklaring staat ook dat ‘Hamas die ambities niet vertegenwoordigt’ en ‘het Palestijnse volk niets anders biedt dan meer terreur en bloedvergieten.’

00:09

De Europese Commissie schort de financiële hulp aan de Palestijnen toch niet op. De aankondiging van maandagmiddag riep veel vragen op. De commissie had niet de benodigde instemming van de EU-lidstaten gevraagd. De maatregel raakte volgens critici – ook uit eigen gelederen – onschuldige en radeloze Palestijnen.

De commissie zou ‘alle betalingen onmiddellijk opschorten’ en de hulp voor de Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever tegen het licht houden, liet Eurocommissaris Oliver Varhelyi weten. Zo wil de Hongaar zeker stellen dat Europees geld niet in de verkeerde handen van bijvoorbeeld Hamas valt. Na de ongekende aanval afgelopen weekend door Hamas op Israël kon de Europese Unie volgens hem ‘niet op de oude voet voortgaan’.

Maar dat riep meteen veel vragen en tegenwerpingen op. Al was het maar omdat de buitenlandministers van de lidstaten dinsdagmiddag pas bespreken of de hulp aan de Palestijnen kan doorgaan. EU-landen morden. En Varhelyi maakte voor noodhulp ook geen uitdrukkelijke uitzondering.

Vele uren later stelde de commissie dat zij de komende tijd helemaal niet van plan was geld uit te keren aan de Palestijnen. Er wordt dus ook geen betaling stopgezet. Noodhulp wordt al helemaal niet bevroren, had Varhelyi’s collega voor crisisbestrijding al duidelijk gemaakt. En naar die humanitaire hulp wordt ook geen onderzoek ingesteld zoals naar de andere Europese steun, aldus de commissie.

EU-buitenlandchef Josep Borrell reageert tevreden. ,,De geplande betalingen worden niet opgeschort’, schreef hij op X, voorheen Twitter. Het bevriezen van hulp zou ‘het hele Palestijnse volk straffen’. ‘Dat zou de belangen van de EU in de regio hebben geschaad en terroristen alleen maar verder hebben gesterkt.”

Charles Michel, de voorzitter van de regeringsleiders van de EU, sluit zich in een bericht op X aan bij het standpunt van Borrell. ‘We mogen de broodnodige ontwikkelingshulp en humanitaire steun aan Palestijnse burgers niet stopzetten. Dit kan door Hamas worden uitgebuit en de spanningen en haat verergeren.”


23:59
Gisteren

De leiders van de VS, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië hebben maandag een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin ze de aanvallen op Israël door de islamitische militante groep Hamas veroordeelden en hun ‘standvastige en verenigde steun’ voor Israël uitten.

‘De komende dagen zullen we verenigd en gecoördineerd blijven, samen als bondgenoten en als gemeenschappelijke vrienden van Israël, om ervoor te zorgen dat Israël zichzelf kan verdedigen en uiteindelijk de voorwaarden te scheppen voor een vreedzame en geïntegreerde regio in het Midden-Oosten’, aldus de verklaring van de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Britse premier Rishi Sunak.23:55
Gisteren

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft maandag de laatste ontwikkelingen in de strijd tussen Israël en de Palestijnen besproken in telefoongesprekken met de leiders van Israël, Palestina, Libanon, Qatar en Egypte, aldus het kantoor van Erdogan.

Erdogan zei eerder in een televisietoespraak na het voorzitten van een kabinetsvergadering dat Turkije bereid is op te treden als bemiddelaar om het conflict te beëindigen als de twee partijen een dergelijk voorstel doen, inclusief gijzelaarsruil. ,,Wij geloven dat er geen vrede in de regio zal zijn zonder een onafhankelijk, soeverein Palestina”, sprak hij.

Erdogan drong er bij Israël op aan om te stoppen met het bombarderen van Palestijnse gebieden en bij Palestina om te stoppen met het lastigvallen van Israëlische civiele nederzettingen. Turkije treft de nodige voorbereidingen om humanitaire hulp naar Gaza te sturen, voegde Erdogan eraan toe.

Het Turkse presidentschap meldde in een bericht op X, voorheen Twitter, dat Erdogan tegen de Israëlische president Isaac Herzog had gezegd dat elke stap die de bevolking van Gaza collectief schaadt het lijden in de regio zou vergroten.

In een telefoongesprek met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas zei Erdogan dat Turkije er alles aan doet om de gevechten te beëindigen en de rust in de regio te verzekeren, aldus zijn kantoor.

In afzonderlijke gesprekken met de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi en emir Sjeik Tamim bin Hamad al-Thani van Qatar besprak Erdogan de regionale spanningen. 

23:51
Gisteren

Hamas dreigt één burgergijzelaar te doden voor elke keer dat Israël burgers ‘zonder waarschuwing’ aanvalt in hun woningen. Dat heeft een woordvoerder van de militaire vleugel van de islamititische terreurorganisatie gezegd.

In een maandag vrijgegeven audioverklaring zei Abu Obeida, woordvoerder van de Qassam Brigades, dat er intense aanvallen hebben plaatsgevonden in burgergebieden in Gaza, een dichtbevolkte kustenclave die is geblokkeerd in de jaren sinds Hamas daar de macht overnam.

Kort na de verklaring van Obeida waarschuwde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat beelden van “verwoesting en vernietiging” vanuit militante bolwerken “nog maar het begin” waren.

22:56
Gisteren

Minstens elf Amerikaanse burgers zijn omgekomen bij de aanvallen van afgelopen weekend door de Palestijnse islamitische groepering Hamas. Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag.

Washington acht het waarschijnlijk dat zich ook Amerikaanse burgers bevinden onder degenen die door Hamas worden gegijzeld, zei hij in een verklaring.

Biden zei dat de Verenigde Staten samenwerken met Israëlische functionarissen om meer informatie te verkrijgen over de verblijfplaats van Amerikaanse burgers die nog steeds vermist worden.

De Amerikaanse president zei ook dat hij zijn team heeft opgedragen om met Israëlische tegenhangers samen te werken aan elk aspect van de gijzelingssituatie, inclusief het delen van inlichtingen en het inzetten van experts van de Amerikaanse regering.

Politiediensten in de Verenigde Staten hebben de beveiliging rond centra van het joodse leven opgevoerd, voegde hij eraan toe.


22:00
Gisteren

Het leger van Israël heeft de inwoners van het land opgedragen een noodvoorraad aan te leggen. Ze zouden voldoende voedsel, water en medicijnen voor minstens 72 uur moeten inslaan.

De oproep komt ruim twee dagen na een ongekende aanval van de islamitische beweging Hamas vanuit de Palestijnse Gazastrook, waarop Israël reageert met een eveneens ongekend tegenoffensief. De strijdkrachten willen dat burgers ook andere uitrusting voor noodsituaties aanschaffen en nagaan waar de dichtstbijzijnde schuilkelder is.

21:35
Gisteren

Bij de aanval van de islamitische beweging Hamas op Israël hebben Hamas-schutters kinderen geëxecuteerd’ die met hun handen waren geboeid. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een tv-toespraak, waarin hij de daden van de groep opnieuw vergeleek met die van Islamitische Staat (IS).

,,De wreedheden die Hamas begaat, zijn sinds de wreedheden van IS niet meer vertoond. Geboeide kinderen geëxecuteerd samen met hun families. Jonge mannen en vrouwen in de rug geschoten, geëxecuteerd. Andere gruwelen, die ik hier niet zal beschrijven”, aldus Netanyahu.

In verband met de ongekende aanval van Hamas op Israël, die qua impact al is vergeleken met de aanval van 11 september 2001 op de Verenigde Staten, riep Netanyahu de Israëlische oppositie op samen met de regerende partijen een regering van nationale eenheid te vormen: ,,Ik roep de oppositieleiders op onmiddellijk een noodregering van nationale eenheid te vormen zonder voorwaarden vooraf.”

© Getty Images via AFP

20:48
Gisteren

Een onbekend aantal Hamasstrijders bevindt zich nog steeds in Israël, zegt premier Benjamin Netanyahu.

Ondertussen hebben de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook inmiddels zeker 687 mensen het leven gekost, meldt het Palestijnse gezondheidsministerie. Onder hen zijn 140 kinderen en 105 vrouwen.

Het aantal gewonden sinds zaterdagochtend is opgelopen tot 3726. De aantallen lopen vermoedelijk nog verder op omdat de luchtaanvallen op de Gazastrook aanhouden. De Gazastrook is zeer dichtbevolkt en de inwoners kunnen het gebied niet verlaten.

20:22
Gisteren

Twee Fransen zijn om het leven gekomen bij de aanvallen van Hamas op Israël afgelopen zaterdag, dat meldt het Franse ministerie voor Buitenlandse zaken. Veertien mensen worden nog vermist, onder wie een kind van 12. Het ministerie houdt er rekening mee dat de veertien ontvoerd zijn.

20:06
Gisteren

Volgens Israëlische nieuwszenders zijn honderd lichamen gevonden in de Israëlische gemeenschap Be’eri. Tijdens de aanvallen van zaterdag werd de gemeenschap overgenomen door Hamas.  

Hamas maakte maandagavond ook bekend dat onder de gegijzelden tientallen burgers met een dubbel paspoort zitten, onder wie Russen en Chinezen. 

19:51
Gisteren

Mensenrechtenorganisaties hekelen de Israëlische blokkade van de toevoer van stroom, brandstoffen, water en goederen naar de Gazastrook. Onder meer Human Rights Watch en Norwegian Refugee Council wijzen erop dat het straffen van een bevolking een oorlogsmisdaad is volgens de Verdragen van Genève.

Israël treft de maatregel omdat Hamas, die de controle heeft over de Gazastrook, zaterdag een aanval op het land begon. ,,Een bezette bevolking van voedsel en elektriciteit beroven is een collectieve straf, een oorlogsmisdaad, net als verhongering gebruiken als wapen”, aldus Omar Shakir van Human Rights Watch, op berichtendienst X.

Jan Egeland van Norwegian Refugee Council schrijft op X dat ‘het afsnijden van voedsel, water en brandstof een ernstige schending van het internationaal recht is en een poging zou zijn om een ​​hele bevolking te straffen’. Egeland benadrukt verder dat bijna de helft van de bevolking kind is.

In de Gazastrook wonen zo’n 2,3 miljoen mensen. Zo’n 80 procent van de bevolking is volgens de VN afhankelijk van voedselhulp. Ook kampt de Gazastrook al jaren met een energietekort. Een deel van de elektriciteit wordt in het gebied zelf opgewekt, goed voor ongeveer vier uur stroom per dag, maar het merendeel wordt ingevoerd vanuit Israël.

Bombardementen op Gaza-stad
Bombardementen op Gaza-stad © AFP

Bombardementen op Gaza-stad
Bombardementen op Gaza-stad © AFP

Bombardementen op Gaza-stad
Bombardementen op Gaza-stad © AFP

19:02
Gisteren

Egypte heeft Israël meerdere keren gewaarschuwd voor de aanvallen van militanten groepering Hamas. Die waarschuwingen gingen over Hamas die ‘iets groots’ van plan was in de Gazastrook. Dat vertelt een Egyptische functionaris aan persbureau AP. Hij zegt dat de Israëlische autoriteiten zich op de Westelijke Jordaanoever concentreerden en de dreiging vanuit Gaza bagatelliseerden.

,,We hebben hen gewaarschuwd dat er een explosieve situatie op til was, heel snel, en dat het iets groot zou zijn. Maar ze onderschatten dergelijke waarschuwingen”, vertelde de functionaris aan AP. De man wil anoniem blijven omdat hij niet bevoegd is om gevoelige inlichtingen met de media te bespreken.

Egypte staat in nauw contact met Israël en Hamas en probeert verdere escalatie van de gevechten te voorkomen, stellen bronnen binnen de Egyptische veiligheidsdiensten.

18:42
Gisteren

Bij de grootschalige aanval van Hamas op Israël zijn volgens Israëlische bronnen ongeveer 150 mensen ontvoerd naar de Gazastrook. Dit maakte het persbureau van de regering bekend op Facebook. Aanvankelijk had Israël het over meer dan honderd ontvoerden.

De gekidnapte personen kunnen voor Hamas belangrijk zijn om de vrijlating van  Hamasgevangenen af te dwingen. Israël en de beweging kwamen vaker tot een gevangenenruil.

18:15
Gisteren

Zwitserland voegt zich bij het steeds langere lijstje van landen die hun burgers ophalen in Israël. Vliegmaatschappij Swiss International Air Lines vliegt dinsdag op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar Tel Aviv om Zwitsers op te halen.

Swiss International Air Lines, de grootste luchtvaartmaatschappij van Zwitserland, biedt voorlopig geen reguliere vluchten aan van en naar Israël. De speciale vlucht kan alleen door Zwitsers worden geboekt via een speciaal telefoonnummer. Ongeveer 28.000 Zwitsers en hun familieleden zijn geregistreerd in Israël en de Palestijnse gebieden.

Zwitserland heeft de aanval van Hamas op Israël veroordeeld. Het land roept op tot een einde van het geweld om verdere escalatie te voorkomen en pleit ook voor de vrijlating van gijzelaars die nu worden vastgehouden in de Gazastrook.

Passagiers gaan aan boord van een vliegtuig van Swiss International Air Lines in Milaan.
Passagiers gaan aan boord van een vliegtuig van Swiss International Air Lines in Milaan. © Getty

17:52
Gisteren

Israël heeft maandag luchtaanvallen uitgevoerd in de omgeving van een grensgemeente in het zuiden van Libanon. Dat heeft een plaatselijke verantwoordelijke gemeld aan het Franse persagentschap AFP. 

Het Israëlische leger heeft de bombardementen inmiddels ook bevestigd en verklaarde dat er voor de aanvallen onder andere gevechtshelikopters zijn ingezet. Meer details werden voorlopig niet verstrekt.

17:36
Gisteren

KLM en Transavia schrappen ook de komende dagen vluchten naar Tel Aviv. Volgens woordvoerders gaan er in elk geval dinsdag en woensdag geen vliegtuigen naar de Israëlische stad vanwege de onveilige situatie in het land.

Eerder annuleerde KLM al vluchten naar Tel Aviv. Passagiers kunnen hun geld terugkrijgen, zegt de woordvoerster.

Ook Transavia en easyJet cancelden afgelopen weekend vluchten naar Israël na de aanval van Hamas. Transavia schrapt de komende dagen twee vluchten van en naar Israël, een op dinsdag en een op woensdag, aldus een woordvoerder. Over de vlucht van donderdag wordt nog een beslissing genomen, vrijdag wordt er ook niet gevlogen. Mensen die tot en met zondag 15 oktober een vlucht van en naar Tel Aviv hadden geboekt, kunnen gratis omboeken.

EasyJet komt later met meer informatie over de vluchten van de komende dagen.[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *