Pete Philly & Perquisite nog te onwennig om magie op te roepen

[ad_1]

Na een stilte van dertien jaar is het duo Pete Philly & Perquisite herenigd. Afgelopen vrijdag was er een reünieconcert in Afas Live, er wordt gewerkt aan een nieuw album en er is al een single, ‘Hot Sauce’. Redenen voor vreugde en nieuwsgierigheid, want Pete Philly & Perquisite leverden begin deze eeuw een bijzondere bijdrage aan de Nederlandse hiphop.

Pieter Perquin, alias Perquisite, was de producer die de instrumentaties bedacht vol muzikale zijpaden: flarden jazz, flamenco of een weelderige ‘klassieke’ piano. Die organisch klinkende begeleiding, met contrabas en een combinatie van drummer en drummachines, vormde de sfeervolle setting voor de raps van Pedro Philip Monzón, oftewel Pete Philly.

Zijn raps waren vloeiend en vriendelijk, bijvoorbeeld op hun tweede, laatste album Mysterie herhaalt (2007). Dat album was een triomf, zowel nationaal als internationaal. De groep gaf vele optredens in binnen- en buitenland, totdat de leiders om persoonlijke redenen stopten met samenwerken.

Hun weerzien, in een goedgevulde Afas Live, had een overwinning kunnen zijn. Maar de stemming was onverwacht koel. De opmerkingen over de lange afwezigheid beperkten zich tot cijfers: nog zoveel jaren, zoveel successen gevierd. Er was geen ontlading of contact, niet met het publiek en niet tussen de groepsleden onderling.

Ondertussen speelden ze een ouderwetse show. Omdat de elf muzikanten, gekleed in wit-gele kostuums, in een halve cirkel stonden opgesteld, waarin ze gevangen leken te zitten. Maar ook vanwege de muziekstijl, die sterk leunde op bekwame muzikanten die uitblinken op hun blaas- en snaarinstrumenten. Solo’s op sax of piano speelden in vrijwel elk nummer een rol. De elektronische ondervloer was nauwelijks aanwezig.

Pete Philly’s uitbundige manier van dansen over de hele breedte van het podium doorbrak het statische beeld. Zijn stem en manier van rappen zijn tegelijkertijd punctueel en rond, en nog steeds raak in nummers als ‘Believer’ en ‘Empire’. Maar dertien jaar later, nu vrijwel iedere rapper voor het Nederlands kiest, klinkt ook Engels als voertaal achterhaald.

Het was de komst van zanger Jeangu Macrooy die het optreden extra pit gaf. Macrooy zong zijn soulvolle ‘A Little Greener’, gemaakt met Perquisite, en ineens klonk ook de begeleiding als een stuwend geheel. Zangeres Naaz, die haar hartstochtelijke keelklanken als een wervelwind aan de zachte lettergrepen van Philly koppelde, zorgde ook voor opwinding. De groepsleden zelf leken vanavond te onbekend om die voor de hand liggende magie op te roepen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *