Future of Lelystad Airport divides provincial and national parties

[ad_1]

Verschillende politieke partijen zijn verdeeld over de toekomst van Lelystad Airport. In Flevoland waren onder meer ChristenUnie en PvdA voorstander van het openstellen van de luchthaven voor vakantievluchten rond de Provinciale Statenverkiezingen, terwijl deze partijen zich daar nu in de landelijke verkiezingsprogramma’s fel tegen verzetten.

De PvdA Flevoland zei vóór de verkiezingen in maart dat de luchthaven voor extra banen in de provincie zou kunnen zorgen. In plaats daarvan staat in het verkiezingsprogramma van GroenLinks-PvdA voor de Tweede Kamer dat de luchthaven gesloten moet worden. “Het Nederlandse vliegverkeer levert de grootste bijdrage aan de opwarming van de aarde” en schaadt mens en natuur, aldus de partij. Een boodschap die meer aansluit bij wat GroenLinks in Flevoland gelooft.

De ChristenUnie in Flevoland is er echter voorstander van om Lelystad Airport open te stellen als vakantieluchthaven, maar alleen als de vliegtuigen uitsluitend op duurzame energie vliegen. De nationale partij zegt dat “de opening van een extra luchthaven niet past in een beleid dat erop gericht is het luchtverkeer terug te dringen”. De D66 lijkt nog meer verdeeld: de lokale delen van Flevoland zijn tegen de luchthaven, de provinciale D66 is er voor, maar het landelijke verkiezingsprogramma zegt dat het openen van een extra luchthaven niet verantwoordelijk is voor mens, natuur en klimaat.

In het regeerakkoord dat de BBB, de VVD, de PVV, de ChristenUnie en de SGP begin dit jaar in Flevoland ondertekenden, schrijven de partijen over de ‘economische voordelen’ van openstelling. Ook landelijk is de VVD voorstander. Maar als het aan de landelijke BBB ligt, gaat Lelystad Airport niet open. De PVV heeft in haar verkiezingsprogramma echter geen woord over de luchthaven gezegd.

Opvallend is vooral dat veel partijen die voor Flevoland zijn zich hebben uitgesproken tegen de openstelling in de buurprovincies Overijssel en Gelderland. De coalitiepartijen in Gelderland spraken onlangs hun zorgen uit over laagvliegverkeer van en naar Lelystad Airport, mogelijk over de Veluwe. Dergelijke lage overvluchten kunnen bijvoorbeeld tot geluidsoverlast leiden.

Uiteindelijk beslist de rijksoverheid over de toekomst van Lelystad Airport. De verwachting is dat dit volgend jaar zal gebeuren, maar pas als er een nieuw kabinet is gevormd. Omdat het Nieuw Sociaal Contract en de PVV de luchthaven niet noemen in hun verkiezingsprogramma’s, is het nog niet duidelijk of de meerderheid van de nieuwe Tweede Kamer (op basis van de peilingen) voor of tegen de opening van de luchthaven is.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *