Jetten ‘bang voor pesten’ en Van der Plas biecht over rekenen in Jeugdjournaal Verkiezingsdebat | Politiek

[ad_1]

Caroline van der Plas had als kind op school moeite met rekenen en kan nog wel wat hulp gebruiken. De BBB-partijleider maakte deze uitstorting zondag tijdens de NOS Jeugdjournaal Verkiezingsdebat.

Op een vraag van Melodi in de studio reageerde ze: “Wat vind jij lastig en wil je liever niet vertellen?” Van der Plas: “Ik ga heel eerlijk zijn. Veel mensen weten dit niet van mij. Op de basisschool was ik al heel slecht in rekenen en dat kan ik nu nog steeds.”

‘Heel eerlijk’

De BBB-leider krijgt nu hulp. En ze hoopt op veel zetels in de Tweede Kamer om ‘nog meer deskundigen’ om zich heen te verzamelen. Melodi was blij met het oprechte antwoord: “Ik vind het heel eerlijk. Wiskunde vind ik ook lastig en ik doe mijn best.”

Het traditionele debat tijdens het Jeugdjournaal voorzag het jonge – en oudere – kijkerspubliek van meer informatie. Zo houdt PVV-leider Geert Wilders van gehaktballen en Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA leest graag. “Er zijn weinig dingen mooier in het leven dan het lezen van een goed boek.”

Partijleider Rob Jetten tijdens een verkiezingscampagne voor D66.  Nederland bereidt zich voor op de Tweede Kamerverkiezingen.
Partijleider Rob Jetten tijdens een verkiezingscampagne voor D66. Nederland bereidt zich voor op de Tweede Kamerverkiezingen. © ANP

Tijdens de uitzending, waarin ouderwetse foto’s van de politici te zien waren, benadrukte Dilan Yesilgöz dat kinderen zich veilig moeten voelen op school, zonder gepest te worden. Rob Jetten, lijsttrekker van D66, sloot zich aan. “Ik vond het heel moeilijk om mezelf te zijn op school”, zegt Jetten. “Omdat ik van jongens hou. Daar schaamde ik me voor en was ik bang om gepest te worden. Het is heel belangrijk dat iedereen zich veilig voelt.”

Wilders vindt ook dat ‘iedereen erbij hoort’. Maar dat is iets anders dan het omarmen van de islam of moslimscholen, redeneert hij. De PVV-leider ziet liever dat moslimjongens en -meisjes naar reguliere scholen gaan onder christelijke en seculiere kinderen. Dat zou beter zijn voor het maken van vrienden en het vinden van een baan. ‘Ik zeg dat liever om de kinderen te helpen dan iets anders.’

Torentje

Het meest bekend onder kinderen zijn de politici Geert Wilders, bijna nestor in de Tweede Kamer, en Caroline van der Plas. Het verbaast hem niet dat Henry Bontenbal van het CDA de minst bekende is. “Nee, want ik ben hier de kortste tijd, dus ik moet nog heel hard werken zodat iemand mij wat beter kent.” Bontenbal wist samen met Yesilgöz en Wilders het laatste spel te winnen: de Toren bouwen met blokken.

Bekijk hier al onze video’s over politiek:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *