‘Je moet nu daar zijn, je moet je land verdedigen’

[ad_1]

Er staat een korte rij voor de vertrekbalie van El Al op Schiphol. Op de enige vertrekkende vlucht van Amsterdam naar Tel Aviv deze dinsdagochtend zijn de betrokken leden van de militaire politie bijna net zo talrijk als de passagiers. Over een paar dagen zal waarschijnlijk één Israëliër in de rij dezelfde outfit dragen als de Schipholsoldaten. Israël heeft 300.000 reservisten opgeroepen zich te melden voor militaire dienst. Luchtvaartmaatschappij El Al zet extra vliegtuigen in om ze op te halen.

De passagiers spreken weinig in de rij. De meeste mensen met bestemming Israël bevinden zich vanwege een overstap op Schiphol. Ze besteden weinig aandacht aan het milieu. Ronny Katz (32) kijkt rustig vooruit. Binnenkort is hij aan de beurt en kan hij zijn reis van Panama naar Tel Aviv voortzetten. “In Israël rapporteer ik als reservist”, zegt Katz. “Vrienden hebben mij al verteld waar ik precies moet zijn.”

Er wonen ruim tienduizend Israëliërs in Panama, Midden-Amerika. Volgens Katz proberen velen van hen nu terug te keren naar hun thuisland. “Dat moet wel zo zijn”, zegt hij met een koffer in zijn linkerhand. ‘Je kunt niet wachten. Je moet er nu zijn. Je moet je land verdedigen, daar hebben ze je voor opgeleid.”

‘Regels gelden ook in oorlog, en Hamas overtreedt ze’

Hij weet dat de wereld verdeeld is over het oplaaien van conflicten. “Maar het is eigenlijk heel simpel”, zegt Katz. “Ook in oorlog gelden regels, en Hamas overtreedt ze. Ze hebben vrouwen en kinderen ontvoerd, dus we moeten terugslaan.”

Hij let niet op zijn stemvolume, lijkt niet bang dat er mensen met een andere mening in de rij staan. De overige passagiers concentreren zich op een instapkaart of proberen vervangende tickets te vinden na de geannuleerde vlucht van EasyJet eerder op de ochtend. Katz zegt dat hij nog nooit zoveel geweld in zijn land heeft gezien. Hoe intens het verleden soms ook was, dit is nieuw. “Deze terreur zal een omslagpunt zijn voor de problemen van Israël. Niemand weet precies hoe het zal eindigen, maar Hamas zal verdwijnen. Er is geen andere weg.”

Zijn eigen familie woont in een stad in centraal Israël. Ze zijn voorlopig veilig, zegt Katz. Hij heeft zelf geen kinderen of partner en dat maakt het makkelijker om te gaan vechten. ‘Nogmaals, we moeten wel’, zegt Katz voordat de rij in beweging komt. En toch met een minder krachtige stem: “Als Iran Hamas militair steunt, zullen we Amerikaanse raketten hard nodig hebben. Verdere escalatie heeft, denk ik, veel weg van een wereldoorlog.”

Lees ook:
Alles wat u nu moet weten over de strijd tussen Hamas en Israël

Na de massale aanval van Hamas op zaterdagochtend reageerde Israël met vergeldingsaanvallen. Sindsdien volgen de ontwikkelingen elkaar in snel tempo op. Hieronder vatten we samen wat er tot nu toe bekend is.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *