Coach Stimac brengt Donar zelf de doodsteek toe in Leiden

[ad_1]

Vier nederlagen in acht wedstrijden. Het was in het verleden al reden voor crisis bij Donar, maar niet in dit overgangsjaar waarin basketbalminnend Groningen nu al blij is dat de club überhaupt nog bestaat. Zondag was Leiden met 85-77 te sterk.

Het was de eerste keer dat de basketbalspelers van Donar het gloednieuwe gebouw in Leiden, Arena 1574, bezochten. De accommodatie is vernoemd naar het jaar van het ontzet van Leiden, toen de sleutelstad door de Geuzen werd bevrijd van de Spaanse troepen.

De regerend landskampioen speelde tot begin dit seizoen in de oude, maar oh zo vertrouwde Vijf Meihal, waar het tussen de twee basketbalgrootmachten zo verhit kon raken. Het publiek zat dicht op elkaar op de tribunes, amper een meter verwijderd van de lijnen van het veld.

Sfeervolle sfeer

De meningen waren en zijn verdeeld over de nieuwe multifunctionele woning voor de inwoners van Leiden. Sommigen beschouwen het als een verrijking ten opzichte van de verouderde Vijf Meihal, anderen spreken van een sfeerloze aangelegenheid, ondanks dat de capaciteit met enkele honderden plaatsen is gegroeid naar 2.500.

Deze keer waren er geen tegen Donar, al was de sporthal nog redelijk gevuld voor de affiche die voorheen als een kraker omschreven kon worden. Dit seizoen hebben de Groningers, na alle financiële perikelen van afgelopen zomer, duidelijk minder geluk dan de Leidenaren als de selecties naast elkaar worden gezet. Dit zie je nu ook duidelijk terug in de tussenstand van de BNXT League. Terwijl Leiden slechts één wedstrijd heeft verloren, is Donar afgezakt naar de vijfde plaats.

Betere wapens

Toch was het verschil op het veld niet zo groot als de ranglijst deed vermoeden. Donar, die aan de klus begon met Dakota Quinn, Justinas Ramanauskas, David Gabrovsek, John Meeks en Sander Hollanders, kwam in de openingsfase zelfs op voorsprong (2-7). Bij 11-11 kwam de thuisclub voor het eerst langszij dankzij een driepunter van Tajion Jones en bij 16-16 verloor Donar de controle over de wedstrijd.

Coach Andrej Stimac probeerde met een time-out het tij te keren, maar er was geen houden meer aan. Leiden sprong aan het eind van het eerste kwart uit naar een 25-18 voorsprong. Zoals gezegd is Leiden dit seizoen qua wapens beter uitgerust dan de Groningers. De club die vorig seizoen in eigen land alle prijzen won en momenteel ook in Europa speelt, beschikt over betere spelmakers en meer spelers met een scherp driepuntsschot.

Geen schuld

Dit jaar zal Donar vooral vertrouwen op een gezonde dosis arbeidsethos. Wat dat betreft vielen de mannen van coach Stimac nauwelijks iets te verwijten, want zij vochten zich in Arena 1574 terug in de wedstrijd. Met een harde dunk bracht Theo John in het tweede kwart de stand weer in evenwicht (29-29). Toen wees de beste en meest stabiele Amerikaan aan de Donar-kant dit seizoen, John Meeks, zijn team de weg. De 24-jarige aanvaller vormde een solide finish onder de basket en zette Groningen opnieuw op voorsprong (35-39).

Er had in Leiden zelfs een stunt kunnen plaatsvinden als Donar niet zo onzorgvuldig was geweest met balbezit. De Groningers gaven de bal maar liefst negentien keer weg aan de thuisclub, tegenover acht omzetten voor Leiden. Dat bleek teveel van het goede. Met karakter wisten de noorderlingen de achterstand van 71-63 en 76-69 weer in te halen, maar in de slotfase leverde Leiden de genadeslag.

Doodse klap

Coach Stimac was mede schuldig. De Kroaat kon zich niet inhouden tegen de scheidsrechter en moest na twee technische fouten de zaal verlaten vanwege opmerkingen over de voorsprong. Namens Leiden incasseerde Luuk van Bree de twee toegekende vrije worpen en uit het balbezit dat volgde sloeg Groninger in Leidse dienst Maarten Bouwknecht een driepunter. Daarmee werd het 83-72, de doodsteek voor Donar, dat dit seizoen niet boven de grijze middenmoot van de Premier League lijkt te kunnen uitstijgen. Over anderhalve week kunnen Stimac en zijn mannen meedoen aan de herkansing als Leiden op bezoek gaat bij Martiniplaza.

Leiden-Donar 85-77

Kwartaalposities: 25-18, 18-23, 23-17, 19-19.

Topscorers Leiden: Jones 22, Bruto 12, Bouwknecht 11, Kruithof 10. Rebounds: 23.

Scores Donar: Meeks 22, Ramanauskas 13, Gabrovsek 10, Babusis 9, Johannes 8. Rebounds: 37.

Scheidsrechters: Van Bochove, Witvliet, Zbikowska.

Toeschouwers: 2000.

Volgende spel: Dinsdag 28 november, 19.30 uur, Martiniplaza, Donar-Leiden.

Donar op rapport

Ramanauskas 6.5

Meeks 8

Gabrovsek 6.5

Nederlanders 5

Quinn 5

Johannes 6

Babus 5

Zuidema 5

Kuiper 5

Coach Stimac 5

Teamprestatie 5

Scheidsrechters 5

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *