[ad_1]
Het personeelstekort bij de politie blijkt hardnekkig. Het korps hoopte in 2025 weer op volle sterkte te zijn, maar nu verwacht de politie in 2027 nog steeds 1.500 politieagenten tekort te komen. NOS rapporten op basis van gegevens van de politie. De personeelstekorten reiken van de basisteams van de politie op straat tot de recherche, de voorlichtingsdiensten en enkele gespecialiseerde diensten.
De politie heeft momenteel 1.800 openstaande politiefuncties op een totaal van 48.000 operationele medewerkers. Ondanks diverse maatregelen om de capaciteit te vergroten – de politieacademie zit met 2.500 stagiaires per jaar op maximale capaciteit en de politie heeft de basisopleiding ingekort om sneller agenten te kunnen afleveren – zal het tekort in 2027 nauwelijks verbeteren.
Volgens de politie zijn de aanhoudende capaciteitsproblemen het gevolg van de vergrijzing en de krappe arbeidsmarkt. Het politiekorps loopt leeg omdat de komende periode jaarlijks circa 1.500 operationele politieagenten met pensioen gaan.
Tegelijkertijd maakt de enorme krapte op de arbeidsmarkt het werven van nieuwe mensen een uitdaging. Ook politiemedewerkers wisselen vaker dan voorheen van baan omdat de krapte op de arbeidsmarkt de concurrentie van andere werkgevers vergroot. Om diezelfde reden heeft de politie ook moeite met het aantrekken van zij-instromers, zoals financieel specialisten.
Ook de politie wil uitbreiden. Er is ruimte voor 1.400 extra politieagenten, waardoor het korps de komende jaren zal groeien naar 49.500 operationele medewerkers. Het tekort van 1.500 politieagenten betreft de huidige formatie, niet de extra agenten die de politie wil rekruteren om de steeds groter wordende werkdruk aan te kunnen.
De aanhoudende capaciteitsproblemen hebben grote gevolgen, zegt Liesbeth Huyzer van de korpsleiding tegen de NOS. “Meldingen worden niet onderzocht omdat we altijd een nieuwe prioriteit hebben. Op langere termijn gaat dit ten koste van onze betrouwbaarheid. Ik maak me daar grote zorgen over”, zei ze. Ze wijt de huidige problemen aan het vroegere beleid van aanzienlijke bezuinigingen op de politie, gevolgd door meer geld dat in het korps werd gestoken. “Door het grillige beleid van ontmanteling en wederopbouw lopen we achter op de feiten.
Huyzer hoopt dat het volgende kabinet langer vooruitkijkt dan één regeringsperiode en dat politici niet langer meer op het bord van de politie leggen. Elke extra baan betekent dat politieagenten iets anders moeten doen, zei ze. Het aanstellen van meer agenten is in de huidige marktomstandigheden, en gezien het feit dat de politieacademie al vol zit, niet de oplossing, zei ze. “We hebben nu geld gevraagd voor betere middelen en voor digitalisering. Dit maakt het werk efficiënter en effectiever.”
[ad_2]