Crimineel duo uit Emmen ‘leent’ meerdere auto’s zonder ze terug te brengen. ‘Een onschuldige tegen wie zo vaak aangifte wordt gedaan heeft wel héél veel pech’

[ad_1]

Volgens de officier van justitie moeten twee mannen uit Emmen de cel in wegens autodiefstal, mishandeling en wapenbezit. Volgens de verdachten ging het slechts om leenauto’s. “Ik sta bekend als crimineel, iedereen verwacht meteen het ergste van mij.”

De verdachten, een 48-jarige man uit Emmen en een 38-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, staan ​​voor het eerst niet in de beklaagdenbank. De afgelopen twee jaar zijn ze allebei al eerder veroordeeld: voor winkeldiefstal, mishandeling en vandalisme. Beiden zitten al zes maanden in voorlopige hechtenis vanwege hun vermeende betrokkenheid bij twee autodiefstallen, mishandelingen en verboden wapenbezit.

Gestolen wielen

Veel willen ze niet zeggen over de uitgebreide lijst met aanklachten die inmiddels zijn ingediend, terwijl de aanklachten volgens het Openbaar Ministerie niet liegen. De twee worden ervan verdacht samen onder schot een auto te hebben gestolen. Een paar dagen later wordt hij met valse Duitse kentekenplaten op een parkeerplaats aangetroffen, met de oudste verdachte – slapend achter het stuur – binnen.

De twee stelen ook een auto van een andere kennis. Als ze later die dag een klapband krijgen, proberen ze een wiel van twee geparkeerde auto’s te stelen om verder te kunnen rijden. Ze worden op heterdaad betrapt. De jongste verdachte moet zich ook verantwoorden voor drie andere aanklachten: diefstal van een e-bike en geurtjes in Kruidvat en zware mishandeling van een bekende.

Geleende auto’s

De enkele keren dat de verdachten geen beroep doen op hun zwijgrecht ontkennen zij de beschuldigingen in alle opzichten. “Die auto’s zijn geleend”, beweert de 38-jarige man. “Maar omdat ik bekend sta als crimineel, gaat iedereen uit van het ergste.” Toch hebben de mannen geen van de geleende auto’s of fietsen teruggegeven aan hun eigenaren, vertelt de rechter. En die gestolen autowielen? De verdachten kijken elkaar aan. “Geen commentaar.”

Volgens de jongste verdachte zijn de meldingen gedaan uit jaloezie, of omdat de aangevers zelf iets te verbergen hebben. Volgens het Openbaar Ministerie is dit onwaarschijnlijk. “Een onschuldig mens tegen wie zoveel aangifte wordt gedaan, heeft heel veel pech, of hij heeft wat uit te leggen.”

Weigeren mee te werken

Dat de heren dit in veel gevallen niet willen, maakt de zaak er volgens hem niet beter op. Het Openbaar Ministerie meent dat er ruim voldoende bewijsmateriaal is. Er zijn beelden van een deurbelcamera en bewakingscamera’s in de drogisterij. Op de telefoon van de verdachte zijn foto’s van een vuurwapen gevonden en het DNA van de verdachte zit op alle auto’s en op alle gereedschappen die zijn gebruikt om de wielen los te draaien.

Door hun eerdere veroordelingen en de weigering om mee te werken aan een reclasseringsonderzoek ziet hij geen andere keuze dan een hoge gevangenisstraf te eisen. Hij eist twintig maanden gevangenisstraf voor de oudste verdachte, dertig maanden voor de jongste. Dit wordt in mindering gebracht op de tijd die de twee mannen in voorlopige hechtenis hebben doorgebracht.

De rechtbank doet op 4 december uitspraak.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *