Eleveld maakt zich zorgen na drie aardbevingen bij gasveld. ‘Wordt de productie bij ons verhoogd nu de kraan in Groningen dicht is?’

[ad_1]

NAM zal de gasproductie in het Eleveld-gasveld niet stopzetten na drie aardbevingen in oktober. Intussen zijn de mensen in het gebied beschadigd en bezorgd.

Rond het gasveld vonden in één maand tijd drie aardbevingen plaats. De eerste aardbeving was op 1 oktober in Hooghalen, met een kracht van 1,9 op de schaal van Richter. Later die maand schudde de grond bij Ekehaar tweemaal, met magnitudes van 1,3 en 2,2. Alleen de zwaarste aardbeving werd volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) opgemerkt door bewoners in de regio.

Drukval door jarenlange gaswinning

Volgens de NAM werden de trillingen veroorzaakt door de drukval als gevolg van jarenlange gaswinning in dit gebied. De drie aardbevingen in korte tijd kunnen worden verklaard door het feit dat de eerste aardbeving de andere twee aardbevingen veroorzaakte.

‘De verplaatsing van het breukdeel tijdens de aardbeving kan ervoor zorgen dat er spanningen ontstaan ​​op een ander deel van de breuk, of in een nabijgelegen breuk. Dit zou nieuwe aardbevingen kunnen veroorzaken”, aldus de analyse.

Tijdens de laatste twee aardbevingen werd de gaswinning tijdelijk stopgezet vanwege onderhoudswerkzaamheden. Maar volgens de NAM en de SodM hebben de aardbevingen niets met die activiteiten te maken. Ook de NAM ziet geen verband met de wijze waarop vóór de aardbevingen uit het veld werd geproduceerd.

De SodM ziet geen noodzaak om de gaswinning terug te schroeven. De productie uit het Eleveld-gasveld is inmiddels hervat.

Tien schaderapporten

Inmiddels zijn er mensen uit de omgeving die door de aardbevingen schade aan hun woning hebben opgelopen. De Mijnschadecommissie heeft tien meldingen ontvangen. De dorpsbelangenorganisatie is op de hoogte van acht schademeldingen. Het gaat om inwoners van Amen, Ekehaar, Eldersloo, Eleveld en Geelbroek.

Volgens voorzitter Martijn Marree van Dorpsbelangen De Broekstreek maken mensen in het gebied zich dan ook zorgen. “Want na een lange tijd van vrede zijn er ineens drie aardbevingen. Vooral omdat die laatste schade aan huizen veroorzaakte.”

De dorpsbelangenorganisatie kan nog niet reageren op de keuze van NAM en SodM om de gasproductie voort te zetten.

‘We hebben nog veel vragen’

Naast zorgen hebben de dorpsbewoners ook veel vragen over de gaswinning uit de Eleveld. Dorpsbelangen wil, in samenwerking met de gemeente, binnenkort een informatiebijeenkomst voor bewoners houden.

“Bijvoorbeeld over hoe de schade wordt afgehandeld, want wij vallen niet onder de schadeafhandeling van het Groningenveld”, zegt Marree. “Ook wij zijn benieuwd naar de toekomstplannen. Als de kraan in Groningen dichtgaat, betekent dat dan dat onze productie omhoog gaat?”

Gaswinning Hooggelegen gasveld

Aardbevingen komen vaker voor in het Eleveld-gasveld. Sinds 1986 zijn er bijna vijftig aardbevingen bekend, met een kracht tot 2,8. De laatste aardbeving vóór de aardbevingen in oktober was in 2014, met een kracht van 2,0.

Uit de NAM-analyse blijkt dat er geen projecten gepland zijn om de gasproductie uit het Eleveld-gasveld te vergroten. De verwachting is dat 2028 het laatste productiejaar in het gasveld zal zijn.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *