Nederland naar stembus op ongekend spannende verkiezingsdag • Kopstukken hebben gestemd

[ad_1]

Vandaag gaan de stembureaus open voor een van de spannendste Tweede Kamerverkiezingen in jaren. Voor het eerst in ruim twintig jaar staat er geen zittende premier op het stembiljet. Drie, misschien zelfs vier, partijen zouden na woensdag de grootste kunnen worden: VVD, GroenLinks-PvdA, PVV en NSC. De overige partijen krimpen flink of blijven volgens de laatste peilingen klein.

De campagne bereikte de afgelopen dagen een kookpunt, met felle debatten en wederzijdse verwijten tussen partijleiders. De PVV steeg flink in de peilingen, en de nieuwe partij NSC daalde weer wat. GroenLinks-PvdA lijkt te profiteren van de goede score van rechtse partijen: volgens opiniepeilers kiezen relatief veel strategische kiezers voor de linkse combinatie om één linkse partij zo groot mogelijk te maken. Op deze manier hopen deze strategische kiezers een ‘gek-rechts’ kabinet te voorkomen.

De peilingen kunnen er aanzienlijk naast zitten en de laatste debatten kunnen nog steeds een effect hebben, zoals eerdere verkiezingen hebben aangetoond. Duidelijk is dat het politieke landschap er na woensdag flink anders uit zal zien, al was het maar door de komst van NSC.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *