‘Lichtduo’ Kroft&Smids uit Leeuwarden strijkt neer in Drachten: ‘Ontroerd raken, dat is waar het om gaat’

[ad_1]

Het Leeuwarder ‘lichtduo’ Kroft&Smids vestigt zich in Drachten, de lichtstad. Vanaf vrijdag voert de Licht op Drachtenroute het publiek langs 26 locaties die door een team van negen kunstenaars zo zijn uitgelicht dat de toeschouwer niet anders kan dan zuchten: kijk eens wat hier allemaal kan.

Theaterregisseur Karina Kroft, de ene helft van het Leeuwarder lichtkunstduo Kroft&Smids, moet even nadenken, haalt diep adem en zegt het dan toch. Dit project, in Drachten, deze lichtroute, is het leukste wat ze tot nu toe heeft gedaan. Remko Smids, technisch ontwerper en haar partner in zowel de kunst als de liefde, knikt. Het is machtig mooi. Waarom? “Het geeft ons de mogelijkheid om na te denken over wat we leuk vinden en waarom.”

Als artistiek leider van een project moet je nu eenmaal anders denken dan wanneer je ‘slechts’ maker bent. Kunstenaars zoeken, benaderen, met ze praten, kaders scheppen en ruimte bieden, ja ook loslaten, het is een avontuur.

Een hoekige stad als Drachten heeft ronde vormen en warme kleuren nodig

Kroft&Smids, bekend van lichtroutes en theatrale lichtkunstwerken die onder meer door Leeuwarden voerden, lanceert het locatieproject de komende weken. Licht op Drachten zien. De gemeente Smallingerland nodigde hen uit, omdat zij had besloten vaker grote evenementen te organiseren. Een lichte route, vrij toegankelijk en geschikt voor jong en oud, past goed bij Drachten, zeggen Kroft en Smids, het is immers een innovatieve maakstad, de bakermat van Philips.

Een hoekige stad als Drachten, vol op elkaar gestapelde vierkanten en rechthoeken, heeft ronde vormen en warme kleuren nodig, besloot het duo. Zij namen onder meer contact op met kunstenaar Wies Noest uit Oudebildtzijl, lichtontwerper Koos de Vries uit Boksum, Alie Popkema uit Bakkeveen, maar ook het Hongaarse Koros Design en Motomichi Nakamura uit New York.

Ze doen allemaal mee aan de 3 kilometer lange lichtroute die in ongeveer anderhalf uur kan worden gelopen en voegt projecties en lichtkunstobjecten toe aan het straatbeeld of aan een ruimte, soms subtiel als de rode ogen van Nakamura, soms bombastisch als de vijf meter lange lichtroute. hoge bos tulpen. uit Hongarije. Kroft: “We zochten mensen zonder ego, mensen die echt iets wilden maken voor Drachten, voor de mensen.”

Poëtische tekstprojecties die het geheel tot een eenheid smeden

Volgens Smids gaat het niet alleen om het bedenken van een route (die dwars door Theater De Lawei en Museum Dr8888 loopt) en het plaatsen van de kunstwerken, het gaat ook om de stukken daartussen, om de verbindingen, de bruggen tussen de kunstwerken. verschillende werken. Het zijn de poëtische tekstprojecties die het geheel tot een eenheid smeden. Overkoepelend thema? De verbazing, het gevoel: kijk maar, weet je hoe mooi het hier kan zijn? Kroft: “Als je jezelf toestaat te dromen, moet je kijken wat mogelijk is.”

Kroft putte onder meer uit kinderboeken Alice in Wonderland , Winnie de Poeh En Peter Pan . Een voorbeeld, uit Alice in Wonderland : “Opnieuw proberen helpt niet,” zei Alice, “je kunt onmogelijke dingen niet geloven.” ‘Dan heb je duidelijk niet genoeg geoefend,’ zei de koningin. “Toen ik jouw leeftijd had, deed ik dat minstens een half uur per dag. Soms geloofde ik zelfs vóór het ontbijt zes onmogelijke dingen.”

Smids: “Kinderen geloven nog steeds in het onmogelijke en sommige volwassenen kunnen dat ook. Dat je je helemaal kunt openstellen en ontroerd kunt worden, daar gaat het ons om.”

Licht op Drachten is gratis, start op 24/11 en duurt tot en met 3/12. Tijden: van 17.00 tot 22.00 uur Route en informatie: light-issues.nl

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *